Annons
Nyheter

Sanktionerna – inte kriget – oroar ryssarna

Den ryska befolkningen lever i en annan verklighet efter att kriget i Ukraina bröt ut, isolerade och rädda för sanktionerna. Så beskrivs situationen av ryssar i utlandet.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
Människor i S:t Petersburg köar utanför klädkedjan Uniqlo som stänger sina butiker i Ryssland den 21 mars.Foto: AP/TT
Ryska människorättsjuristen Valery Vetoshkina, 24 år, säger att ryssarna är rädda för effekterna av sanktionerna mot Ryssland.Foto: Privat/TT

De hårda sanktionerna mot Ryssland som en följd av kriget i Ukraina har skapat oro bland vanliga ryssar. Rubeln har rasat, räntor höjts och allt fler utländska företag stoppar sin verksamhet i landet.

– Det är inte kriget utan den ekonomiska krisen som oroar dem, säger Valery Vetoshkina, jurist som jobbar för en människorättsorganisation i Tblisi i Georgien.

"Utländsk agent"

Annons

Hon är 24 år och kommer från S:t Petersburg, men lämnade Ryssland i somras. Kvar i staden är hennes mamma och mormor samt många av hennes vänner. I höstas stämplades hon som "utländsk agent" av det ryska försvarsdepartementet för att ha uttalat sig kritiskt om Ryssland i olika medier.

– Jag kan bara skratta åt det nu. Men först var jag rädd för att det skulle få effekt på min professionella karriär.

Censuren har tystat oberoende medier i Ryssland, vilket gör det svårt att få reda på vad som händer i Ukraina. Men en stor del av befolkningen, framför allt den äldre generationen, tror på det som sägs i den statliga televisionen, säger Vetoshkina.

– Många tror att den ryska armén gör bra saker i Ukraina. Det är inte ett krig utan en operation för att rädda Ukraina från nazister.

Rykten om krig

Hon säger att kriget ändå inte kom som en överraskning. Redan före nyår förekom det rykten om en militär insats i Ukraina.

– Många var beredda på det, och trodde att det skulle hända. Men de visste inte varför eller när.

Valery Vetoshkina säger att sanktionerna mot Ryssland redan fått kännbara konsekvenser för den ryska befolkningen. De som jobbar för utländska företag, som frusit sin verksamhet i Ryssland, har blivit av med sina jobb och det börjar bli brist på vissa varor.

– I vissa affärer kan man inte köpa socker och salt längre.

Ekonomin oroar

Även ryska Irina Kombarova, som bott i Sverige i 23 år, vittnar om att det finns en oro för de västerländska sanktionerna. I samtal med släkt och vänner i Ryssland – från Moskva och Sankt Petersburg till Kazan i västra Ryssland – framkommer en tydlig bild, berättar hon.

– De som bor i Moskva är rädda att allt blir dyrt snart. Annars har man inte märkt så mycket än.

Annons

Irina Kombarovas vänner och familj använder inte heller ordet "krig" för det som sker i Ukraina, berättar hon.

– Det är svårt. Vi befinner oss verkligen i olika informationsvärldar. Det vi ser här är en sak, det de ser och hör är något helt annat.

– Vi har skickat videor och artiklar och berättat hur vi ser det, men det är inte lätt för det är precis som att de lever i en annan verklighet. När jag försöker nå dem känns det som att tala till en vägg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons