Annons
Nyheter

Saudiarabiska diplomater återvänder till Syrien

Saudiarabien och Syrien kommer att återuppta sina diplomatiska förbindelser och skicka tillbaka sin ambassadpersonal till respektive land. Den upptinade relationen är ännu en seger för den tidigare utfryste Bashar al-Assad.
Saudiarabien • Publicerad 9 maj 2023
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.Foto: Vladimir Gerdo/AP/TT

Beskeden från Riyadh och Damaskus kom tätt på varandra på tisdagskvällen och innebär att Assad nu cementerar sin återkomst på den politiska arenan i arabvärlden efter att Arabförbundet i söndags röstat för att välkomna Syrien tillbaka efter en nära tolv år lång uteslutning.

Den syriske ledaren har under lång tid varit isolerad politiskt i regionen på grund av det långa inbördeskriget i Syrien, som krävde över en halv miljon människors liv och föregicks av presidentens brutala försök att slå ner demonstrationer i landet.

Annons

Upptiningen inleddes på allvar för några veckor sedan, när den saudiska regimen och Iran, en av Damaskus nära allierade, bestämde sig för att återuppta sina förbindelser.

I april tog Assad emot den saudiske utrikesministern Faisal bin Farhan i den syriska huvudstaden, det första mötet av sitt slag sedan krigsutbrottet 2011.

Saudiarabien, en storspelare i regionen, bröt med Assads regering 2012 och var länge öppet gällande sitt stöd för ett regimskifte.

På söndag deltar Syrien i Arabförbundets toppmöte för första gången sedan 2010, ett möte som hålls på saudisk mark.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons