Annons
Nyheter

Saudiske bloggaren Badawi fri uppger hustrun

Den saudiske bloggaren Raif Badawi har frigivits ur det saudiarabiska fängelse han suttit frihetsberövad i de senaste tio åren.
Uppgiften om frigivandet kommer från bloggarens hustru, Ensaf Haidar, som lever i Kanada med parets tre barn.
Saudiarabien • Publicerad 11 mars 2022
Den saudiske bloggaren Raif Badawis öde har upprört en stor del av världen. Här demonstrerar Amnesty i Oslo något år efter att han fängslats. Arkivbild.
Den saudiske bloggaren Raif Badawis öde har upprört en stor del av världen. Här demonstrerar Amnesty i Oslo något år efter att han fängslats. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

– Raif ringde mig. Han är fri, säger hon till nyhetsbyrån AFP på fredagen.

– Jag hoppade till när jag fick reda på det. Jag kunde inte tro det, säger en av hans döttrar, Nawja Badawi, 18.

Annons

Badawis frigivning har också bekräftats till av en anonym källa inom den saudiska säkerhetstjänsten, skriver AFP.

Raif Badawi dömdes 2014 till tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och för att ha bloggat för sekularism och yttrandefrihet. 2015 fick han de första 50 piskrappen, vilket utlöste starka protester världen över.

Badawis straff löpte ut den 28 februari och hans frigivning har väntats någon gång i mars. Villkoren för frigivningen är dock oklara.

Människorättsadvokaten Irwin Cotlin, som företräder Badawi internationellt, har tidigare varnat för att bloggaren riskerar ett tioårigt reseförbud utanför Saudiarabien efter hans frigivning.

Raif Badawis syster Samar fängslades också 2018, samtidigt med ett tiotal andra aktivister som svepande anklagades för bland annat förräderi. Även de gripandena väckte internationell kritik. Hon släpptes förra året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons