Annons
Nyheter

SBB avslutar översyn – tillför 8 miljarder

Krisande fastighetsbolaget SBB säljer nära 1,2 procent av Educo till Brookfield för 242 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt ska Educo återbetala delar av ett koncerninternt lån – vilket stärker SBB:s likvid med cirka 7,8 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 24 september 2023
SBB stärker likviditeten. Arkivbild.
SBB stärker likviditeten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Försäljningen innebär att SBB blir minoritetsägare och att Educo upphör att vara ett dotterbolag.

SBB har på söndagen även beslutat om vad man kallar en "decentraliserad koncernstruktur", som delar upp koncernen i tre affärsenheter: utbildning, samhälle och bostäder.

Annons

Enligt styrelseordförande Lennart Schuss positioneras SBB nu "för att ytterligare stärka bolagets balansräkning och för fortsatt tillväxt".

"Styrelsen avslutar härmed den strategiska översynen och SBB fokuserar nu på exekvering", säger Schuss i pressmeddelandet.

Educo är samägt av SBB och Brookfield. Bolagets portfölj värderas till 43 miljarder kronor och består av fastigheter inom den offentliga utbildningssektorn. SBB har ett kvarstående lån till Educo på 5,5 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons