Annons
Nyheter

SBU: Robotdjur bra för äldres hälsa

Digitala terapidjur kan vara positivt för hälsa och välbefinnande hos äldre personer i särskilt boende, framför allt för personer med demens. Det skriver SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering, i en ny översikt.
Hälsa • Publicerad 6 mars 2022
Terapihundar får många äldre att må bättre. Arkivbild.
Terapihundar får många äldre att må bättre. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Robotdjur, terapirobotar eller Carebots, som de också kallas, liknar levande djur och svarar på mänskligt samspel. De kan ha hjärtslag och ibland även jama eller skälla.

I Sverige är robotkatter den vanligaste formen av robotdjur i särskilt boende.

Annons

Enligt SBU beskriver såväl äldre som personal och anhöriga att robotdjur bidrar till olika aspekter av välbefinnande, bland annat minskad ensamhet och minskad depression, stimulans av minne och ökad livsglädje. Alla hade dock inte en positiv upplevelse av robotdjur. Därför är det viktigt att robotdjur används på ett individanpassat sätt, skriver SBU i sin översikt.

Forskare i bland annat USA arbetar nu också med att utveckla ett smart halsband med olika funktioner för robothundar. De ska kunna ha olika funktioner, som att förutse fallolyckor, mäta puls och ge påminnelser av olika slag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons