Annons
Nyheter

Scholz och Xi varnar om ryskt kärnvapenkrig

Kina och Tyskland är eniga om att kärnvapen inte får användas i den ryska invasionen av Ukraina.
Utspelet från den tyske förbundskanslern Olaf Scholz kom efter ett möte med Kinas ledare Xi Jinping i Peking.
Kina/Tyskland • Publicerad 4 november 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz möter Kinas president Xi Jinping i Folkets stora hall i Peking.Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

– Här i Kina vet man att en upptrappning av kriget i Ukraina får konsekvenser för oss alla, sade Scholz till reportrar under sitt besök i Kina.

– Därför är det mycket viktigt för mig att understryka att en eskalering genom användande av taktiska kärnvapen inte får hända. Jag är nöjd att säga att nått en överenskommelse om detta, fortsatte Scholz i samband med mötet med Xi i Folkets stora hall i Peking.

Annons

Beskedet ses som en viktig gemensam markering och diplomatisk framgång. Det sänder också tydlig signal från Kina till Moskva.

Viss framgång

Den socialdemokratiske förbundskanslern Scholz har därmed nått en viss diplomatisk framgång i besöket som kritiseras både i Tyskland och av flera närstående EU-länder.

Scholz väljer som förste ledare från den mäktiga industrinationsgruppen G7 att resa till Peking för möte med den nyligen omvalde ledaren Xi, som konsoliderat en närmast totalitär maktbas i Kina.

Den tyske ledaren förklarar besöket med att han ska vara tydlig gentemot Xi Jinping, där frågor om ekonomiskt samarbete, kraftansträngningar mot klimatförändringar, livsmedelssäkerhet samt stöd till skuldsatta länder stått på den noggrant planerade samtalsagendan.

Men Scholz hoppas också att Xi ska använda sitt inflytande för att påverka Rysslands president Vladimir Putin.

– Jag sade till presidenten att det är viktigt att Kina använder sitt inflytande över Ryssland. Ryssland måste omedelbart sluta angreppen under vilka civilbefolkningen lider dagligen, och retirera från Ukraina, sade Scholz.

Kontroversiell resa

Scholz Kinaresa är kontroversiell då relationen mellan väst och Kina är spänd gällande allt från Taiwan till frågor som rör mänskliga rättigheter.

Samtidigt anser Berlin att relationen mellan Tyskland och Kina är viktig i en tid av osäker världsekonomi med hög inflation och stigande energipriser vilket påverkar både invånare och tillverkningsindustri.

Kina är dessutom en stor marknad för tyska varor, från maskiner till bilar.

Kritiker menar att Tysklands kamp för att bli kvitt beroendet av rysk energi har gjort landet sårbart, och ifrågasätter att man nu gör sig beroende av Kina i stället. Oppositionen anklagar Scholz för att vilja göra affärer med Kina – oavsett konsekvenserna.

Annons

Även från ministrar inom Scholz koalitionsregering hörs kritik. Utrikesminister Annalena Baerbock från miljöpartiet De gröna varnar för att "misstag med Ryssland i det förflutna inte får upprepas".

Kritiker från oppositionen är oroliga för att ett tyskt närmande till Kina ska göra USA och EU upprörda.

– Kanslern för en utrikespolitik som kommer att leda till att våra närmaste partners tappar förtroendet för Tyskland, sade Norbert Röttgen från det konservativa oppositionspartiet CDU.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons