Nyheter

SD i Kalmar: Vill neka asylsökande barn fria bussresor

I sommar ska barn och ungdomar i länet få gratis kollektivtrafik. Detta protesterar nu Sverigedemokraterna emot. Asylsökande barn och ungdomar ska inte åka gratis lyder SD-förslaget.
Kalmar • Publicerad 12 juni 2018 • Uppdaterad 14 juni 2018
Bo Karlsson, gruppledare för SD i landstinget, anser att asylsökande barn och ungdomar ska nekas fri resor med kollektivtrafiken under sommaren.
Bo Karlsson, gruppledare för SD i landstinget, anser att asylsökande barn och ungdomar ska nekas fri resor med kollektivtrafiken under sommaren.Foto: Mats Holmertz

Landstingets beslut att ge barn- och ungdomar fria resor med kollektivtrafiken i länet under sommaren blev, oväntat, en het fråga på landstingsstyrelsen. Detta sedan Sverigedemokraterna la ett förslag om att de fria resorna inte skulle gälla för asylsökande.

Bo Karlsson, gruppledare för SD i landstinget, anser att asylsökande barn och ungdomar ska nekas fri resor med kollektivtrafiken under sommaren.
Bo Karlsson, gruppledare för SD i landstinget, anser att asylsökande barn och ungdomar ska nekas fri resor med kollektivtrafiken under sommaren.Foto: Mats Andersson

– Det finns ingen anledning för landstinget att bekosta fria resor för asylsökande barn och ungdomar. Vår uppfattning är att dessa barn och ungdomar saknar uppehållstillstånd och de är inte svenska medborgare, då ska vi inte bekosta deras resor, säger Bo Karlsson, gruppledare för SD i landstinget.

Trots att Sverigedemokraternas förslag röstades ned av samtliga övriga partier väckte det en tuff diskussion.

”Det här förslaget är djupt rasistiskt och diskriminerande.” Jonas Hellberg (S) är upprörd över Sverigedemokraternas förslag.
”Det här förslaget är djupt rasistiskt och diskriminerande.” Jonas Hellberg (S) är upprörd över Sverigedemokraternas förslag.Foto: Mats Andersson

– Jag blev riktigt förbannad, och det sa jag också. Att vilja exkludera de ungdomar som har det sämst ekonomiskt och ett stort behov av att kunna resa bort från förläggningen visar vilken människosyn och politik som SD har, säger Jonas Hellberg (S), som utvecklar sin kritik.

– Det är hög tid att vi konfronterar Sverigedemokraterna med den politik de står för. Det här förslaget är djupt rasistiskt och diskriminerande. Jag förklarade tydligt att jag skämdes över att sitta i samma rum som de som la förslaget, fortsätter Jonas Hellberg.

Den kritik som SD-förslaget möttes av gör Bo Karlsson upprörd.

– De uttalanden som gjordes vid sammanträdesbordet i dag var inte i den ton vi brukar ha i landstingsstyrelsen. Det är mycket tråkigt, men vi noterade bara vad som sades, vi gick inte i polemik, förklarar Bo Karlsson.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.