Annons

SD kan få omstridda kandidater strukna

Partierna kan peta en kandidat, även om de står med på partiets listor. Men SD har ännu inte utnyttjat den möjligheten för de kandidater som den senaste tiden varit i blåsväder.
Publicerad 27 augusti 2018
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sverigedemokraternas andranamn på kommunlistan i Växjö, Elisabeth Peterson, har varit i blåsväder sedan hon delat en vit makt-låt på Facebook som heter ”Svenskarna är vita”, en åsikt som hon personligen bekräftat. Hon riskerar uteslutning.

Som Smålandsposten tidigare berättat kan detta innebära att SD har en politisk vilde i kommunfullmäktige redan från start.

Annons

Men det finns en möjlighet för partiet att stoppa Elisabeth Petersons kandidatur, även om hon står kvar på valsedlarna.

Enligt reglerna blir en person inte valbar om partiet i fråga drar tillbaka kandidatförklaringen. En personröst på personen blir då inte giltig, men rösten tillfaller ändå partiet.

Men inga kandidatförklaringar har återtagits, enligt Ann Jonasson, valhandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

– Nej vi har inte fått in någon sådan begäran, säger hon.

I Älmhults kommun har två SD-kandidater gjort uttalanden som kan strida mot partiets nolltolerans mot rasism: Lennart Strand som står som nummer tre och Bo Göran Bill som är fjärde namn på SD:s lista i kommunvalet. Men även deras kandidatur står kvar.

Partierna kan dra tillbaka kandidatförklaringen på en låst lista. Är det däremot en öppen lista kan alla väljas in. Enda villkoret är att kandidaten före valet registrerat sitt samtycke hos länsstyrelsen. SD har öppna listor i Lessebo, Uppvidinge och Alvesta.

Kandidatförklaringen är alltså partiets godkännande av kandidaten och samtyckesregeln den enskilde kandidatens klartecken till att ställa upp i valet.

Partiernas möjlighet att göra sig av med obekväma kandidater gäller dock bara fram till valet. Har man väl blivit vald kan partiet inte tvinga bort en person. Den som väljer att sitta kvar på sin förtroendepost efter att ha uteslutits eller gått ur sitt parti blir istället politisk ”vilde”.

Samtyckesregeln är ny för det här valet. Man kan inte längre bli invald i en politisk församling för ett parti som man inte vill ha något samröre med bara för att någon skrivit ens namn på en lista.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons