Annons
Nyheter

Elprisstöd går igenom med hjälp av SD

Regeringen får igenom sitt förslag om stöd till hushåll med höga elräkningar i riksdagen. Sverigedemokraterna ställer sig bakom det med motiveringen att det är mindre dåligt än Moderaternas förslag och ger pengar snabbare.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2022
Många konsumenter famlar i mörkret efter att ha fått dyra elräkningar. Arkivbild.
Många konsumenter famlar i mörkret efter att ha fått dyra elräkningar. Arkivbild.Foto: TT

– Många av hushållen har förmodligen börjat räkna med de här pengarna redan och skulle vi säga nej till regeringen och det sedan visar sig att det andra förslaget inte är framkomligt så får ju hushållen noll, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.

– Det är vi inte så intresserade av, vi vill ju hjälpa hushållen, säger Sjöstedt om partiets beslut, som Dagens Industri var först att rapportera om.

Annons

Han flaggar för att SD ändå kan tänka sig att vilja göra ändringar i regeringens förslag, för att det ska omfatta fler, när det väl når riksdagen. Det har det inte gjort än.

Men Sverigedemokraterna vill lite längre fram, om möjligt från 1 juli år, se en permanent sänkning av elskatten med cirka 9 öre per kilowattimme (kWh) Det skulle motsvara en sänkning av skatten med 25 procent. Också Liberalerna har lagt ett förslag om en sänkning av elskatten, men något mindre än SD:s förslag.

Enligt Sjöstedt skulle en sänkning med 9 öre kosta statskassan uppemot 7 miljarder i minskade intäkter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons