Nyheter

Kongressen godkänner Bidens virusstöd

Med knappast möjliga majoritet har senaten i USA godkänt en budgetresolution – ett steg som kan bana väg för president Joe Bidens jättelika virushjälppaket på 1 900 miljarder dollar.
USA • Publicerad 5 februari 2021
USA:s vicepresident Kamala Harris, som även är senatens ordförande, gör sig redo att rösta i senaten.
USA:s vicepresident Kamala Harris, som även är senatens ordförande, gör sig redo att rösta i senaten.Foto: Senaten/AP/TT

Vicepresident Kamala Harris, som också är senatens ordförande, lade den avgörande rösten i kammaren som i dagsläget har 50 republikaner och 50 demokrater.

Resolutionen banar väg för en ganska komplicerad process som kallas förlikning och som får användas på max tre lagförslag på det ekonomiska området per år. Förlikningsförslag kan godkännas av senaten med enkel majoritet, vilket Demokraterna har. Det vanliga för större lagförslag är annars att 60 av de 100 senatorerna måste rösta för – ett stöd som covidpaketet sannolikt inte hade fått.

Även representanthuset röstade igenom förslaget. Röstsiffrorna följde partilinjerna, där 219 röstade för planen, medan 209 röstade emot.

Senatens godkännande kom efter en nattmangling då Republikanerna fått igenom flera tillägg till stimulanspaketet, bland dem ett som sätter stopp för att höginkomsttagare får de kontantutbetalningar på 1 400 dollar till privatpersoner som Biden föreslagit.

I presidentens förslag, kallat "den amerikanska räddningsplanen", ingår dessutom bland annat utökade vaccinationsprogram och stöd till småföretagare och myndigheter. Kongressens republikaner tycker att det är för omfattande och har lagt fram ett motförslag värt cirka 600 miljarder dollar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.