Annons
Nyheter

Sex åtalas efter skjutningar i Gävle

Sex personer mellan 17 och 28 år åtalas för flera våldsbrott begångna i Gävle och Uppsala i somras. Bland åtalspunkterna finns bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.
Brott • Publicerad 8 mars 2021
Hemlig telefonavlyssning ska ha hjälpt polisen att avstyra mordplaner i Borlänge, enligt åklagaren. Arkivbild.
Hemlig telefonavlyssning ska ha hjälpt polisen att avstyra mordplaner i Borlänge, enligt åklagaren. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Åtalet omfattar försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 5 september i Uppsala och Gävle samt grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle.

Dessutom väcks åtal även för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olaglig befattning av falska pengar, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Brottsligheten ska ha haft koppling till en konflikt mellan två löst sammansatta kriminella nätverk i Gävle. Utredningen har med hjälp av bland annat hemlig avlyssning kunnat visa att mord planerades på flera personer från en annan gruppering.

Men mordplanerna ska inte ha blivit verklighet eftersom polisen stoppade och grep tre personer på E4:a norr om Uppsala.

"Sannolikt har flera allvarliga våldsdåd kunnat undvikas tack vara gripanden och beslag av vapen. Personerna som greps vid tillfället norr om Uppsala den 5 september bar skyddsvästar och arbetshandskar. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen, magasin och patroner", säger kammaråklagare Joakim Johansson, som har lett förundersökningen, enligt pressmeddelandet.

Huvudförhandlingen i målet är planerad att starta den 18 mars i Gävle tingsrätt och pågå i 20 dagar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons