Annons
Nyheter

60 bilar i masskrock i storm – flera döda

Minst sex personer har omkommit och fler än 30 personer har skadats i en masskrock som orsakades av en storm i södra Illinois i USA.
– Man såg ingenting, säger Evan Andersson som klarade sig med skador på bilen i jättekollisionen.
USA • Publicerad 2 maj 2023
Masskrocken inträffade när hårda vindar blåste upp jord från intilliggande åkrar som gjorde sikten i princip obefintlig.
Masskrocken inträffade när hårda vindar blåste upp jord från intilliggande åkrar som gjorde sikten i princip obefintlig.Foto: WICS TV/AP/TT
Långa köer efter masskrocken på Interstate 55 i Illinois.
Långa köer efter masskrocken på Interstate 55 i Illinois.Foto: WICS TV/AP/TT

Uppemot 60 bilar och lastbilar ska ha varit inblandade i den stora krocken. En del av fordonen uppges ha börjat brinna.

– Masskrocken inträffade när hårda vindar blåste upp jord från åkrar på vägen vilket ledde till obefintlig sikt, säger Ryan Starrik vid Illinoispolisen.

Annons

Krocken inträffade sent på måndagsmorgonen lokal tid på Interstate 55-vägen, drygt tio mil norr om Saint Louis i delstaten Illinois.

Alla sex omkomna färdades i norrgående filer, medan de fler än 30 skadade som fördes till sjukhus för vård fanns i bägge färdriktningar.

– Det enda jag hörde efter det att vi blev påkörda var krasch efter krasch efter krasch bakom oss, säger 43-årige Tom Thomas som var på väg söderut mot Saint Louis.

Interstate 55 stängdes i båda riktningarna efter masskrocken och beräknas inte öppna förrän på tisdagen.

Enligt meteorologen Chuck Schaffer var det flera faktorer som spelade in och gjorde att de hårda vindarna blåste upp så mycket jord i området att det fick ödesdigra konsekvenser.

– Det är väldigt platt och väldigt få träd. Det har dessutom varit väldigt torrt i området de senaste tre veckorna. Bönderna är ute och harvar sina åkrar och sår, så det översta jordlagret är ganska löst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons