Annons
Nyheter

Sida ökar stöd för att stoppa könsstympning

Varje år könsstympas fyra miljoner flickor. Biståndsmyndigheten Sida satsar ytterligare 190 miljoner kronor de närmaste åren för att få ett stopp på könsstympning i 16 afrikanska länder.
Bistånd • Publicerad 5 februari 2023
Sida ökar stödet för att stoppa kvinnlig könsstympning. Bilden är från en protest i Kenya. Arkivbild.
Sida ökar stödet för att stoppa kvinnlig könsstympning. Bilden är från en protest i Kenya. Arkivbild.Foto: Sayyid Azim/AP/TT

"Siffrorna är alarmerande. Nu trappar vi upp arbetet mot könsstympning. Flickor och kvinnor måste ha rätt att få bestämma över sin egen kropp och har rätt till god hälsa", säger Elisabeth Hårleman, chef för det regionala SRHR-stödet i Afrika, i ett pressmeddelande.

Hon framhåller att könsstympning är ett övergrepp som riskerar flickors och kvinnors liv och ger svåra och livslånga besvär.

Annons

Pengarna går till ett FN-program som har målet att utrota könsstympning i de 16 länderna fram till år 2030. Sida har bidragit med totalt 375 miljoner till arbetet sedan 2018. Nu förlängs avtalet till 2025, och stödet ökas med ytterligare 190 miljoner kronor.

Trots att de flesta av länderna har förbjudit könsstympning, fortsätter ändå övergreppen. Under pandemin försvårades dessutom situationen när resurser och fokus riktades mot att hantera covid-19.

Enligt Sida går arbetet med att ändra attityder och praktiserandet av könsstympning långsamt. Länderna har också kommit olika långt i arbetet. I exempelvis Kenya drabbas en av tio medan nio av tio kvinnor fortfarande könsstympas i Somalia, Guinea och Mali.

"Det är viktigt att få med sig alla i kampen mot könsstympning, från lokala ledare till enskilda familjer för att förändringen ska bli bestående", säger Elisabeth Hårleman.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons