"Silverräven" är Xis toppdiplomat i världen
De senaste veckorna har han besökt land efter land och skakat hand med en lång rad dignitärer. Senast häromdagen stod det klart att Wang Yi framgångsrikt medlat mellan Saudiarabien och Iran – resultatet blev att de gamla ärkefienderna nu har återupptagit diplomatiska förbindelser efter sju frusna år.
Toppdiplomaten Wang Yi har också varit i Moskva och träffat Rysslands president Vladimir Putin. På säkerhetskonferensen i München träffade han USA:s utrikesminister Antony Blinken och höll ett anförande, i vilket han varnade för att förtroendet mellan mäktiga länder är svagt och att nya säkerhetshot tillkommit.
– Det mänskliga samhället, som står i ett kritiskt vägskäl i historien, får inte upprepa motsättningens, splittringens och konfrontationens väg, sade Wang.
Det är bara ett par månader sedan den erfarne kinesiske diplomaten tog steget från utrikesminister till den ännu högre rollen som föreståndare för kommunistpartiets kommission för utrikespolitik. Han har också valts in i den mäktiga politbyrån, trots att han med sina snart 70 år enligt tidigare normer är för gammal.
Årsbarn med Xi
I statliga kinesiska medier hänvisas ofta till Wang Yis fördelaktiga utseende med ett uttryck som egentligen betyder "stilig morbror". Det används för att beskriva snygga män med grått hår, motsvarande engelskans "silver fox", silverräv. Wang sticker ut i Kinas toppolitiska sammanhang, där det vanliga är att färga sina grånande hårstrån kolsvarta.
Av andra länders diplomater brukar Wang Yi beskrivas som charmig men samtidigt tuff.
Så vem är han? Wang Yi föddes i en anspråkslös familj i Peking 1953, samma år som president Xi Jinping. Efter universitetsstudier anställdes han på utrikesdepartementet och gifte in sig i den politiska eliten genom äktenskapet med Qian Wei. Det innebar att han fick Qian Jiadong till svärfar, en av tidigare premiärministern Zhou Enlais viktigaste medarbetare och tidigare FN-ambassadör i Genève.
Hur mycket inflytande Wang Yi har över president Xi Jinpings utrikespolitik är dock svårt att bedöma, eftersom landets beslutsfattande i mångt och mycket sker bakom stängda dörrar. Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska Institutet (UI), har inte sett några egentliga tecken på att Wang haft ett avgörande inflytande hittills.
– Men allt det här tyder ju på att Xi Jinping har förtroende för honom och det kan ju få en att tro att han redan förut, även om han formellt inte var lika högt uppsatt då, hade Xi Jinpings öra, säger han.
"Rätt stilig"
Xi Jinping vill ha diplomater med ryggrad och som inte är rädda att stå upp för Kinas intressen, påpekar Björn Jerdén.
– Wang Yi har spelat den rollen väl. Det är något man använder i diplomatin men också i den inhemska propagandan. Och sedan tror jag att det faktum att han för sig väl, att han är välartikulerad och rätt stilig gör att han är tacksam för propagandaapparaten att lyfta fram.
Men trots den nya, högt uppsatta positionen är Wang Yis utrymme att agera på egen hand begränsat. Han är antagligen skicklig på att framföra Xis agenda, en styrka som är viktig för alla toppolitiker i Kina i dag, poängterar Björn Jerdén.
– Den avgörande faktorn för deras fortsatta karriär och väl och ve är hur bra Xi tycker att de sköter sig när det gäller att föra fram hans politik.
Möten i Europa
Vilken inverkan hans diplomatiska arbete får när landet försöker nå fram till Europa återstår att se. Kina vill undvika att Europa tyr sig alltför mycket till USA. Wang Yi har de senaste veckorna besökt flera europeiska länder och träffat många dignitärer, dock utan att hans budskap hittills fallit i särskilt god jord.
– Man kan vara en hur duktig diplomat som helst, men i slutändan handlar det också om att man har ett attraktivt budskap, säger Björn Jerdén.
Fakta: Wang Yi
Wang Yi föddes i Peking i oktober 1953. Han ska under kulturrevolutionen ha arbetat på landsbygden i flera år, precis som många andra unga i Kina under den tiden.
Han fick anställning vid utrikesdepartementet efter att ha slutfört sina studier. Där gjorde han spikrak karriär.
Wang Yi har varit Kinas ambassadör i Japan och hans expertområde har främst omfattat Japan och Nordkorea. Sedan 2013, då han tillträdde som utrikesminister, har han arbetat med bredare frågor. Wang Yi talar flytande japanska och bra engelska.
Sedan årsskiftet är han föreståndare för kommunistpartiets kommission för utrikespolitik, vilket är en post som smäller högre än att vara utrikesminister. Under partikongressen i höstas blev han även invald i den mäktiga politbyrån.