Annons
Nyheter

Antalet självmord minskade under pandemin

Färre personer begick självmord i Sverige under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. Men samma utveckling har synts under tidigare krisperioder och risken finns att fallen ökar när samhället återgår till det normala.
Hälsa • Publicerad 15 juni 2021
Antalet självmord minskade i Sverige under 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.
Antalet självmord minskade i Sverige under 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

1 441 personer tog sitt liv i Sverige under 2020 – 144 personer färre än året innan. Minskningen syntes framför allt bland människor mitt i livet, medan fallen ökade bland män över 85 år. Bland unga personer mellan 15-29 år stod självmord för 32 procent av alla dödsfall 2020.

– En minskning är alltid glädjande och väcker hopp, men det är inte läge att tänka att det vänt. Man behöver se det som ett tillfälle att arbeta för att långsiktigt förebygga självmord och se hur vi kan pressa ner självmordstalen i Sverige, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

Leva som vanligt

Annons

Det finns studier som visar att kriser i samhället leder till färre suicidfall, men att minskningen kompenseras eller överkompenseras när krisen är över, säger Rickard Bracken.

– De allra flesta av oss kommer att komma tillbaka och leva på som vanligt. De flesta som har blivit av med sina jobb kommer att komma ut i arbete igen och de flesta kommer att återgå till att träffa sina vänner. Men det finns också människor som inte kommer att göra det och däri ligger faran, säger han.

Arbetslöshet en faktor

Åtgärderna behöver ske på såväl det medmänskliga planet som på samhällsnivå, säger Rickard Bracken. Det handlar till exempel om att se de äldre personer som fortsätter att leva isolerat, eller att se de barn som har tuffa hemförhållanden och hamnat efter i skolan.

Åtgärder på samhällsnivå kan vara att mildra effekterna av arbetslöshet, arbeta för att minska skadlig användning av alkohol och att förstärka vårdkedjan.

– Man kan göra mycket som medmänniska, men det räcker inte att hantera problemet på individnivå. Det är många saker som samhället behöver göra. Det räcker inte heller med enskilda insatser utan det handlar om insatser på många olika håll som genomförs samtidigt, säger Rickard Bracken.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Ambulans, polis och räddningstjänst, akut 112, annars 11414.

Vårdguiden, 1177, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst är öppen på natten. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Äldrelinjen, öppet vardagar 8-19 och helger 10-16 på 020-22 22 33.

Fler hjälpinstanser går att hitta på mind.se

Källa: Mind

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons