Annons
Nyheter

Sjuksköterska opererade utan tillstånd

Vård • Publicerad 4 juli 2023
Sjuksköterskans utförde minst 40 operationer som hen inte hade formell kompetens eller tillstånd att utföra. Sjuksköterskan är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Sjuksköterskans utförde minst 40 operationer som hen inte hade formell kompetens eller tillstånd att utföra. Sjuksköterskan är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Under sju månader utförde en sjuksköterska på en hälsocentral i Gästrikland minst 40 operationer som hen inte hade kompetens för, rapporterar SVT Gävleborg.

Annons

Sjuksköterskan tog sig bland annat an födelsemärken, fettknölar, cystor, bölder, nageltrång och hudflikar. Dessutom gjorde hen två gynekologiska undersökningar och sydde akuta sårskador, ingrepp som brukar utföras av läkare.

Den ej sanktionerade operationsverksamheten uppdagades när en patient fick komplikationer. Region Gävleborg håller på med en genomgång av sjuksköterskans patienter och hittills har man funnit att ett antal av dem fått komplikationer.

Regionen har anmält sjuksköterskan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Sjuksköterskan är avstängd från sitt jobb och en arbetsrättslig process pågår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons