Skärpta straff i hovrätten efter påskupplopp
"För att utvisa männen skulle det krävas mycket starka skäl för utvisning. Även om männen gjort sig skyldiga till ett allvarligt brott så finns det med hänsyn till deras personliga förhållanden inte tillräckligt starka skäl för att utvisa dem", säger rättens ordförande Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.
De fyra männen är mellan 21 och 29 år gamla. I Örebro tingsrätt dömdes en av dem till fängelse i fyra år, två av dem till fyra och ett halvt år och en till fem och ett halvt års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två av dem fälldes även för våld mot tjänsteman.
Deltog aktivt
Hovrätten anser precis som tingsrätten att alla fyra aktivt har deltagit i angreppet mot poliserna i Sveaparken. Och det kan inte bedömas som våldsamt upplopp, vilket några av männen hävdat.
"Av bevisningen framgår klart att angreppet har varit direkt riktat mot polisen och att syftet har varit att hindra polisen från att utföra sitt uppdrag. Då är det fråga om sabotage mot blåljusverksamhet och inte våldsamt upplopp", säger Hallstedt.
Sänks för en
Hovrätten skärper nu straffen för tre av männen, som får fem års fängelse. För två av dem nämns just att utvisningen avslås som skäl till det.
Den man som fick längst fängelsestraff i tingsrätten får i stället sitt straff sänkt till fyra år och sex månaders fängelse. Han befann sig inte på platsen under det mest våldsamma skedet, enligt rätten.
Detta är den första hovrättsdomen rörande påskupploppen i Örebro. Fler män i Örebro har dömts av tingsrätten för blåljussabotage och ytterligare några sitter häktade.
Bakgrund: Påskupploppen
Under påskhelgen uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.
På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.