Annons
Nyheter

Skatt tillbaka för miljontals svenskar

Nära fem miljoner svenskar kan få skatteåterbäring i år, enligt Skatteverket. Totalt handlar det om 37,5 miljarder kronor som ska betalas ut.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2021
Det går att deklarera smittsäkert genom att ringa eller sms:a in sitt godkännande av deklarationen. Arkivbild.Foto: Leo Sellén/TT

Den 16 mars öppnar årets deklaration. Samtliga som har möjlighet att logga in på Skatteverkets webb kan redan nu se sin deklaration i pdf-format. Utskicket av pappersdeklarationer startar den 15 mars.

Så många som 4,8 miljoner svenskar har skatteåterbäring att vänta och de som deklarerar senast 30 mars, utan ändringar eller tillägg, kan få pengar i april. Övriga får pengar i juni.

Fler sålde bostad

Annons

1,5 miljoner personer har däremot skatt att betala. Totalt har dessa en skatteskuld på 11,8 miljarder kronor.

Minst 1,8 miljoner svenskar har ändringar att göra i deklarationen, bland annat företagare eller de som sålde en bostad under fjolåret. Ovanligt många, totalt 340 000 sålde en bostad 2020.

– Det är 100 000 fler än det brukar vara, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket på ett webbsänt seminarium om årets deklaration.

På grund av pandemin slår Skatteverket ett extra slag för att deklarera smittsäkert i år och i möjligaste mån undvika att besöka servicekontoren och att trängas i sista minuten vid brevlådor.

Digitalt rekommenderas

– Vi rekommenderar alla att deklarera digitalt, säger Anna Sjöberg, också deklarationsexpert på Skatteverket.

Vanligtvis är det de över 61 år som brukar lämna in deklarationen på papper. Samtidigt är det många i den gruppen som har en deklaration som inte kräver några ändringar eller tillägg.

För den som inte använder nätet går det att ringa in deklarationen, alternativt deklarera via sms och ange de säkerhetskoder som finns förtryckta på deklarationen. Skatteverket vill främst minska andelen som besöker servicekontoren fysiskt. Förra året uppstod en del trängsel.

– Det är också ok att posta deklarationen senast den 3 maj utan att riskera förseningsavgift, säger Anna Sjöberg.

Tidigare har det brukat vara så att deklarationen ska vara Skatteverket tillhanda senast den 3 maj.

Viktiga datum för deklarationen

15 mars–15 april: Pappersdeklarationer skickas ut till dem utan digital brevlåda.

16 mars: Möjligheten att deklarera öppnas.

30 mars: Sista dagen att deklarera för dem som vill ha eventuell skatteåterbäring i april. De som bara ska godkänna sin deklaration utan ändringar kan göra det via telefon, sms, Skatteverkets app eller myndighetens webbtjänst.

7–9 april: Skatteåterbäringen betalas ut till dem som deklarerat senast 30 mars.

3 maj: Sista dagen att deklarera för samtliga.

8–11 juni: Skatteåterbäring för dem som deklarerat senast 3 maj.

12 november: Sista dagen att betala eventuell kvarskatt.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons