Annons
Nyheter

Skola med scientologikoppling kan stängas

Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för den fristående Studemaskolan i Stockholm. Skolan kritiseras bland annat för att den undervisar eleverna enligt scientologins lära.
Utbildning • Publicerad 10 maj 2023
Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för Studemaskolan i Stockholm. Arkivbild.
Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för Studemaskolan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Beslutet innebär att skolan, som har cirka 190 elever i förskoleklass–årskurs 9, riskerar att få stänga i sommar. Flertalet av eleverna behöver alltså få plats på andra skolor.

Studemaskolan drivs av Föreningen aktiva studier som har koppling till Scientologikyrkan. Skolan använder sig också av en studieteknik som utvecklats av scientologins grundare L Ron Hubbard. Men enligt Skolinspektionen vilar inte studietekniken på vetenskaplig grund.

"Blir serverade"

Annons

Myndigheten skriver vidare i beslutet att "de samband som finns mellan studietekniken och Scientologikyrkan innebär att elever vid Studemaskolan inom utbildningen blir ensidigt påverkade till förmån för åskådningen scientologi. Utbildningen vid Studemaskolan uppfyller därmed inte läroplanens krav på saklighet och allsidighet."

– Vi har bedömt att eleverna inte får kritiskt reflektera, utan blir serverade hur det ska vara, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Studemaskolan ska, enligt Skolinspektionens beslut, vara den enda skolan i Sverige som undervisar enligt denna studieteknik.

Ledning utan insikter

Skolan får också kritik för obehöriga lärare, obehörig rektor och för hur betygssättningen sköts. Vidare bedöms skolans ledningskrets sakna de insikter i skolförfattningarna som krävs.

Skolan har kritiserats förr, men först nu är bristerna så många och allvarliga att det finns grund för att dra in tillståndet, enligt Helén Ängmo:

– Denna gång är empirin tydlig: Det finns en stor kombination av allvarliga brister.

Skolinspektionens beslut kan överklagas. Men om det står sig så stängs skolan i sommar. Den har haft tillstånd att driva skola sedan 1991.

Fakta: Skärpt lagstiftning

Sedan 2022 kan Skolinspektionen direkt besluta om att återkalla ett tillstånd för en fristående skola, om bristerna är allvarliga och genomsyrande.

Detta har skett i fallet med Studemaskolan.

Förut behövde Skolinspektionen börja med ett föreläggande, det vill säga kräva vissa åtgärder av skolhuvudmannen.

Källa: Skolinspektionen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons