Annons
Nyheter

Skolinspektionen upptäckte okänd skola

Skola • Publicerad 15 april 2023
Skolinspektionen upptäckte filialen i samband med en tillsyn. Arkivbild.
Skolinspektionen upptäckte filialen i samband med en tillsyn. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En friskola i Varberg drev en för myndigheterna okänd filial i en annan kommun under minst fem år, rapporterar lokala medier.

Skolinspektionen upptäckte skolenheten i samband med en utredning om missförhållanden.

Annons

Det rör sig om en filial för elever i årskurs 6 till 9 med inriktning på Montessoripedagogik. Skolan drev verksamheten på en gård i Marks kommun, flera mil från huvudsätet i Varberg.

Nu hotas skolan av vite på 300 000 kronor om den inte lägger ned den otillåtna skolverksamheten, vilket Marks-Posten var först att rapportera om.

– Under de år som jag har jobbat har jag inte hört talas om något liknande, säger Eva Hansson, utredare vid Skolinspektionen, till Göteborgs-Posten.

Skolinspektionen bedömer också att det finns allvarliga och omfattande brister i verksamheten. Bland annat har undervisningen bedrivits på engelska och av lärare som saknat lärarlegitimation.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons