Annons
Nyheter

Skotsk självständighet i fokus på supertorsdag

En politisk temperaturmätare som bäddar för flera dramatiska uppgörelser – bland annat om skotsk självständighet och Englands röda mur. Det väntas när över 5 000 mandat står på spel under den brittiska supertorsdagen.
Storbritannien • Publicerad 6 maj 2021
Den skotska ledaren och SNP-ledaren Nicola Sturgeon hoppas stärka sitt mandat i självständighetsfrågan.
Den skotska ledaren och SNP-ledaren Nicola Sturgeon hoppas stärka sitt mandat i självständighetsfrågan.Foto: Jeff Mitchell/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sparkar boll under ett besök i Hartlepool inför torsdagens fyllnadsval i staden.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sparkar boll under ett besök i Hartlepool inför torsdagens fyllnadsval i staden.Foto: Ian Forsyth/AP/TT
Londons borgmästare Sadiq Khan har bland annat besökt en boxningsklubb under valrörelsen. Han väntas bli omvald.
Londons borgmästare Sadiq Khan har bland annat besökt en boxningsklubb under valrörelsen. Han väntas bli omvald.Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Årets lokala- och regionala val är de största i Storbritannien sedan 1973. Val som skulle ha hållits förra året sköts upp på grund av pandemin och nu har omkring 48 miljoner väljare möjlighet att säga sitt om politiken för första gången sedan 2019.

I England står omkring 5 000 mandat i 143 kommunfullmäktige på spel medan Wales och Skottland väljer ledamöter till landsdelarnas regionala parlament. Dessutom ska borgmästare och polismästare röstas fram på flera håll.

Annons

Valen är en viktig temperaturmätare och ger en bild av det politiska läget i Storbritannien. Här är tre saker att hålla ögonen på under supertorsdagen:

1. Framtiden för Skottland

Av alla brokiga frågor och beslut är valet till det skotska parlamentet Holyrood absolut hetast. De 129 platser som det röstas om har väckt nytt liv i debatten kring huruvida landsdelen skulle klara sig bättre utan Förenade kungariket (United Kingdom).

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon och hennes nationalistparti SNP hoppas vinna majoritet i parlamentet i Edinburgh. Det skulle innebära stärkt stöd för planen att hålla en andra folkomröstning om självständighet, i slutet av 2023 eller efter pandemin.

Vägen dit är dock allt annat än rak. Misslyckas SNP kommer regeringen i London att hävda att självständighetsdebatten är död. Och oavsett hur det går väntas inte Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gå med på en ny folkomröstning, eftersom skottarna fick en chans att säga sitt 2014 – då det blev nej till att bryta sig loss. Förespråkare för en ny omröstning menar dock att förutsättningarna har förändrats i och med brexit, eftersom en majoritet av skottarna ville stanna i EU.

2. Kan Labour försvara Englands röda mur?

Den en gång välmående stålstaden Hartlepool har bland den högsta arbetslösheten i landet och utsågs nyligen till Englands tionde mest eftersatta stad. Men nu är det inte stadens förfall som står i fokus utan fyllnadsvalet av en ny parlamentsledamot.

Hartlepool har aldrig valt en representant till parlamentet i Westminster som inte kommer från Labour. Men nu slåss oppositionspartiet för att försvara sina färger och valet i Hartlepool ses som ett kritiskt test av Keir Starmers ledarskap. Boris Johnson och hans Tories hoppas nämligen upprepa 2019 års framgångar då partiet fick många nya röster av traditionella Labourväljare i norra och centrala England.

Att det Konservativa partiet har lyckats locka till sig allt fler arbetare har skapat djupa sprickor i den tidigare ogenomträngliga "röda muren" av Labour-fästen. Ytterligare kritik väntar Starmer om inte Labour lyckas ta West Midlands och Tees Valley från sittande konservativa borgmästare och det vore ett betydande bakslag att förlora kampen om borgmästarkontoret i West Yorkshire, enligt nyhetssajten Politico.

3. Hur dåligt kommer det att gå för Torypartiet i London?

Annons

När det kommer till den brittiska huvudstadens borgmästarval är frågan inte så mycket huruvida Sadiq Khan kommer att få förnyat förtroende som med hur stor marginal han kommer att vinna. Det blir allt svårare för Konservativa partiet att vinna staden och experter menar att det är först när Tories inte längre sitter i regeringsposition som det kan bli aktuellt med borgmästarposten igen.

Boris Johnson, som själv var Londons borgmästare i åtta år, kunde dock inte låta bli att kritisera Khans transportpolitik i slutet av en presskonferens som egentligen handlade om hanteringen av pandemin. Det uppmärksammade utspelet har av bedömare tolkats som att premiärministern fortfarande är djupt engagerad i stadens styre och samtidigt smärtsamt medveten om att hans parti inte kommer att vinna där.

Fakta: Storbritanniens supertorsdag

Den 6 maj hålls val i stora delar av Storbritannien. Det gäller inte parlamentet i London, alltså makten på riksnivå, utan en rad andra politiska instanser.

I England röstar befolkningen om kommunfullmäktige och borgmästare.

I Skottland rör valet Holyrood, det regionala parlament som har döpts efter stadsdelen i Edinburgh där det är baserat.

Även i Wales ska invånarna välja nytt regionparlament, som där går under namnet Senedd Cymru.

Vallokalerna öppnar klockan 7 och stänger klockan 22, lokal tid. Med tanke på pandemin och det stora antal väljare runt om i landet kommer rösträkningen och tillkännagivandet av resultaten sannolikt att dra ut på tiden.

I de flesta val kommer rösterna inte att börja räknas förrän på fredag och i många av valen väntas resultat först under fredag eller lördag och i vissa fall på söndag. Resultat för val till polismästare väntas på måndag.

I några av valen väntas dock resultatet redan under natten till fredagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons