Annons
Nyheter

Släktforskning kan hjälpa även svensk polis

I USA hittade polisen en misstänkt seriemördare via dna-information på släktforskningssajter.
Nu öppnar chefen för polisens Kalla fall-grupp i region Syd för att använda metoden, rapporterar SR P4 Malmöhus.
Sverige • Publicerad 7 maj 2018

– Jag har ett antal ärenden i åtanke som skulle kunna vara användbara i den här situationen, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist, som i dagsläget har runt 130 mordfall på sitt bord, till SR.

De senaste åren har 40 000 svenskar registrerat sitt dna på olika släktforskningssajter, och genom att skicka in förövarens dna till samma företag hoppas Bo Lundqvist kunna lägga ett pussel via släktbanden.

Annons

Metoden diskuteras mellan svenska mordutredare, säger han. En åklagare hittills gett grönt ljus för att pröva.

Den amerikanska polisen lyckades hitta en 72-årig man som misstänks vara den så kallade Golden State-mördaren via släktforskningssajter. Utredare jämförde gamla spår från gärningsmannen med sajternas dna-profiler, och fick träff på någon släkting till mannen. De nystade sedan i släktbanden och hittade, baserat på ålder och bostadsort, 72-åringen som gäckat polisen sedan mitten av 1970-talet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons