Annons
Nyheter

Slopat handelsstopp kan bli öppning på Balkan

Kosovo • Publicerad 6 juni 2020
Den nyvalde premiärministern Avdullah Hoti pratar med medier i Kosovos huvudstad Pristina den 3 juni. Hans slopande av handelshinder med grannen Serbien tolkas som en öppning i de strandade samtalen mellan de båda fienderna.
Den nyvalde premiärministern Avdullah Hoti pratar med medier i Kosovos huvudstad Pristina den 3 juni. Hans slopande av handelshinder med grannen Serbien tolkas som en öppning i de strandade samtalen mellan de båda fienderna.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Kosovos nyvalda regering med premiärminister Avdullah Hoti i spetsen tar bort de strikta hinder för handel med ärkefienden Serbien som begränsat handelsflödena mellan grannländerna.

Den serbiska exporten till Kosovo uppgår varje år till närmare 450 miljoner amerikanska dollar.

Annons

Sedan slutet av maj har alla varor som ska exporteras från Serbien till Kosovo varit tvungna att märkas med ”avsedda för Republiken Kosovo”. Tanken har varit att tvinga serbiska producenter som vill exportera till Kosovo att erkänna landets självständighet. Men handelskriget mellan det större Serien och Kosovo, som utropade sig självständigt 2008, har pågått längre än så.

Men nu kan de alltså få ett slut när Kosovos regering, som bara suttit i tre dagar, fattar beslut om att ändra reglerna.

Uttalanden från Kosovo öppnar för dialog mellan de båda länderna. Från serbiskt håll har man dock hela tiden avfärdat Kosovos utropade självständighet och vägrat att återuppta de EU-ledda samtal som inleddes 2011 med syfte att minska spänningarna mellan länderna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons