Annons
Nyheter

Slut på hemliga korttidsstöd i höst

Det ska från i höst inte längre vara locket på om vilka företag som fått del av mångmiljardsstöden för att korttidspermittera anställda. Då ska uppgifterna bli offentliga, föreslår regeringen i en remiss till Lagrådet
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2021
STOCKHOLM 20210223Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
STOCKHOLM 20210223Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är viktigt att det för både journalister och allmänhet blir möjligt att granska besluten, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hittills har beslut tagits om 32 miljarder kronor i stöd till företag som med permitteringsstödet får möjlighet att behålla anställda, genom att staten står för större delen av lönekostnaden.

Ändra sekretess

Annons

Stöden infördes förra våren men uppgifterna om vilka som får dem har varit och är hemliga, trots att det är skattebetalarna som står för notan. Nu föreslår regeringen ändring på det genom ett undantag i sekretessreglerna.

– När vi tog fram lagstiftningen utgick vi från de regler som fanns och det var inte uppenbart att domstolarna skulle döma att det skulle vara så mycket sekretess på de här uppgifterna. När vi fick reda på det började vi jobba för en ändring av lagstiftningen, säger Magdalena Andersson.

Det arbetet började i slutet av sommaren förra året.

– Lagstiftning tar tid, säger finansministern.

– Alla beslut kommer nu att bli offentliga, tillägger hon.

Två steg

Men avhemligandet föreslås ske i två steg, ett krav från ett samarbetsparti. Den nya regeln ska träda i kraft den 1 augusti och gäller stöd som betalats ut även tidigare. Men för ansökningar om stöd som kom in före den 22 oktober förra året så blir uppgifterna inte offentliga förrän den 21 oktober.

Magdalena Andersson förklarar de olika tidpunkterna med att "partier i processen" det vill säga i kretsen av regeringen och samarbetspartierna C och L, har tyckt olika. Linjen som vann innebär att företag som sökte stöd före det att regeringen började prata om att göra uppgifterna offentliga ska kunna vara skyddade av sekretess lite längre än andra stödtagare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons