Nyheter

Små ljusglimtar på jobbmarknaden

Varslen blir färre. De nya arbetslösa likaså.
Det finns små ljuspunkter på arbetsmarknaden.
Arbetsmarknad • Publicerad 15 februari 2021
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén hade trott på högre varseltal. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén hade trott på högre varseltal. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Trendmässigt har varslen om uppsägningar sjunkit något, så här en bit in på det nya året. Förra veckan varslades 569 personer, enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik.

– Det är en ganska normal nivå, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Även antalet nya arbetslösa som skriver in sig på AF har sjunkit något sedan årsskiftet om linjen dras ut. Det är ungefär lika många nya arbetslösa som personer som hittar ny sysselsättning, jobb eller utbildning.

Annika Sundén ser läget som ganska stabilt. Hon står fortsatt fast vid prognosen att arbetslösheten ökar till 9,3 procent vid halvårsskiftet, från dagens nivå på 8,8 procent, även om det inte finns några sådana tecken nu. Nordeaekonomen och arbetsmarknadsexperten Susanne Spector ser ljusare på den löpande veckostatistiken och spådde i förra veckan en arbetslöshet på 8,0 procent till sommaren.

– Det tror inte jag på, säger Annika Sundén.

Hon har ändå överraskats positivt av varselsiffrorna som första veckan på det nya året drog iväg, men sen fallit markant.

– Jag hade trott att varslen skulle vara högre. Det är tydligt att stöden har en dämpande effekt, fortsätter hon.

Närmaste månaden kan bli avgörande för utvecklingen. Det står och väger med hur vaccineringen går och vilken effekt det får på samhällsekonomin, enligt Annika Sundén.

Fakta: Förra veckan i siffror

Under förra veckan skrev 8 119 nya personer in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Totalt är 458 636 personer, eller 8,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa.

Samtidigt under förra veckan fick 8 078 personer ett jobb och 1 134 personer började en reguljär utbildning.

Under veckan varslades 569 personer om uppsägning. Hittills i februari har 1 270 personer blivit varslade om uppsägning.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.