Smarta tips när du deklarerar värdepapper
Är du en av de 484 687 personer som ska deklarera värdepapper i årets deklaration? I så fall görs det enklast digitalt med hjälp av bank-id, menar Skatteverket.
– Vi kan se att det blir sex gånger så mycket fel när deklarationen inte görs digitalt, så det är uppenbart att den digitala deklarationen är till stor hjälp för många, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
I e-tjänsten "inkomstdeklaration 1" som finns tillgänglig på Skatteverkets hemsida är majoriteten av uppgifterna redan ifyllda, som värdepapprets namn och antal som sålts, samtidigt som den eventuella vinsten eller förlusten är automatiskt uträknad och hamnar på rätt plats i blanketten.
Det enda som behövs fyllas i är omkostnadsbeloppet. En liten detalj, kan tyckas, men det är just denna som får så många att klia sig i huvudet.
Omkostnadsbeloppet är summan av anskaffningsutgifterna för till exempel aktierna. Oftast är det beloppet man totalt betalat för sina värdepapper – även då det skett saker med aktierna i ett bolag, exempelvis genom splitar med inlösen, avknoppningar eller nyemissioner.
Den metod som oftast ska användas är genomsnittsmetoden. För att kunna räkna ut din genomsnittliga omkostnad behöver du ha koll på alla dina avräkningsnotor från köp och försäljningar, och även ett utdrag från ditt värdepappers- eller depåkonto. Du behöver också ha koll på vad som hänt i bolaget från det du köpte aktierna genom att kolla upp bolagets aktiehistorik, och vilka köp och försäljningar du själv har gjort. Då kan du räkna ut omkostnadsbeloppet för aktierna per styck, och på så vis få fram omkostnadsbeloppet för din försäljning. På Skatteverkets hemsida finns instruktioner och exempel.
Den som inte har koll på sina uppgifter gällande köp av aktier under året och därmed har svårt att räkna ut sitt omkostnadsbelopp kan i stället använda sig av schablonmetoden. Där är 20 procent av försäljningspriset (efter avdrag för bankavgiften eller courtaget) omkostnadsbeloppet.
Fast här påpekar Skatteverket att det kan vara oekonomiskt att ta till den enklare metoden bara för att man är lat.
– Det gör det hela enklare, men rekommenderas endast i de fall värdeökningen uppgår till 400 procent eller mer, vilket inte är så vanligt, säger Johan Schauman.
E-tjänsten kan även användas vid deklaration av handel med kryptovalutor. Här måste uppgifterna dock fyllas i manuellt, men enligt Skatteverket har processen förenklats sedan något år tillbaka.
– Nu kan man redovisa summan av alla affärer i stället för att redovisa varje transaktion för sig. Dock behöver man hålla isär vinster och förluster eftersom förluster bara är avdragsgilla till 70 procent, säger Johan Schauman.
Den som har handlat med värdepapper på ett investeringssparkonto (ISK) behöver inte redovisa några försäljningar, eftersom en schablonintäkt redan är ifylld på förhand i deklarationen.
Sista dagen att deklarera är den 2 maj.