GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Smekmånad slut för Baerbock – stort väljartapp

Nyss låg tyska miljöpartiet De gröna jämsides med Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) i opinionen, och affischnamnet Annalena Baerbock tillmättes goda chanser att bli landets nästa förbundskansler.
Nu har vinden vänt.
Upp som en sol och ner som en pannkaka?
Upp som en sol och ner som en pannkaka?
Foto: Markus Schreiber/AP/TT

En färsk opinionsmätning för public service-bolaget ARD är en veritabel kalldusch för Annalena Baerbock, som redan plågas av diskussioner om ett friserat cv och bristande redovisning av extrainkomster.

De gröna får bara stöd av 20 procent av väljarna, visserligen mer än dubbelt så mycket som i valet 2017, men ett rejält tapp med 6 procentenheter sedan förra mätningen.

En nästan motsvarande uppgång, 5 procentenheter, noteras för Angela Merkels kristdemokratiska union (CDU/CSU), som hamnar på 28 procent. Bland övriga partier märks bara marginella förändringar, men liberala FDP ökar med en procentenhet och ligger nu jämsides (på 12 procent) med Socialdemokraterna (SPD), som historiskt sett varit en dominerande kraft i tysk politik, men sedan några år går kräftgång i opinionen.

På frågan om vem tyskarna skulle lägga sin röst på i ett hypotetiskt direktval till förbundskanslerposten ligger CDU/CSU:s kandidat Armin Laschet bäst till. 29 procent vill se honom efterträda Merkel. Finansminister Olaf Scholz, SPD:s kandidat, får 26 procents stöd, medan Baerbock får 16 procent, 12 procentenheter mindre än i majmätningen.

Läs mer