Nyheter

SMHI efterlyser plan för vattnet

Sveriges fyra största sjöar – Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren – förändras rejält när klimatet blir varmare, skriver SMHI i en ny rapport.
Sverige • Publicerad 7 februari 2018

Det handlar om varmare vatten, mindre is och förändrade nivåer och flöden. Värst kan det bli runt Vänern då ras eller skred i Göta älvdalen kan stoppa utflödet.

– Det är stora klimatförändringar redan. Vänern och Göta älv har en komplex problembild och vattensystemet berör viktiga samhällsfunktioner. Men det finns ingen som är ansvarig att driva frågan, säger SMHI:s hydrolog Anna Eklund till SVT Nyheter Väst.

Länsstyrelsen och kommuner i Västra Götaland varnade regeringen för att ingen har ett särskilt ansvar för detta inom ramen för en utredning 2015. Men utredningen berörde sedan inte frågan om vems ansvaret är eller var kostnaderna ska landa.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.