Annons
Nyheter

SMHI uppdaterar klimatdata oftare

Väder • Publicerad 10 november 2020
Fler månader under de senaste tio åren var varmare än under tidigare så kallade normalperioder. Arkivbild.
Fler månader under de senaste tio åren var varmare än under tidigare så kallade normalperioder. Arkivbild.Foto: Shohei Miyano/AP/TT

SMHI kommer framöver att uppdatera klimatdata vart tionde år istället för som nu vart trettionde år. Det är en anpassning till att klimatet förändras och ett internationellt beslut från Meteorologiska Världsorganisationen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Att byta bara vart trettionde år, det är ju inte riktigt anpassat till att temperatur och klimat ändras snabbare än vad man trott då, för 80–90 år sedan när det började, säger SMHI-klimatologen Sverker Hellström till radion.

Annons

När SMHI bedömer om det exempelvis har varit varmare eller kallare än normalt jämför men data över en trettioårsperiod som kallas normalperiod. Den pågående normalperioden tar slut vid årsskiftet och den väntas visa att fler månader under de senaste tio åren var varmare än under föregående normalperiod.

– Den mest påtagliga (förändringen) är att det kommer bli färre månader som är varmare än normalt, och lite fler månader som är kallare än normalt. I alla fall till en början efter att vi bytt normalperiod. Det blir ett litet hopp där på det sättet, säger Sverker Hellström.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons