Annons
Nyheter

SMHI varnar för hårda vindar – men än är det inte höststorm

Det ska blåsa mycket hårda vindar genom Kronoberg undre onsdagseftermiddagen, men någon höststorm är det inte fråga om. SMHI utfärdar en klass 1-varning.
Växjö • Publicerad 3 oktober 2017
De hårda vindbyarna kan mycket väl orsaka en den nedfallna träd under onsdagen.
De hårda vindbyarna kan mycket väl orsaka en den nedfallna träd under onsdagen.Foto: Johan Nilsson / TT

Det är ett omfattande lågtrycksområde ute över Norska havet som nu laddar upp för att kasta sig över Västsverige och Kronoberg, över havet är det utfärdat kulingvarning. Under onsdag eftermiddag och kväll så når ruskvädret också inlandet med mycket hård vindbyar över Skåne, Halland och Kronoberg.

Men någon höststorm i traditionell mening är det inte fråga om, trots en blöt och regning inledning på oktober.

Annons

Höstrusk, lågtryck och ostadigt väder räcker inte för att årstiden ska gå från meterologisk sommar till höst enligt SMHI.

– Meteorologisk höst är när medeltemperaturen i minst fem dygn är under tio grader, säger SMHI:s Lasse Rydqvist.

Klass-1 varningen innebär vindstyrkor upp mot 21-25 m/sek, blir vinden starkare än så utökas varningen. Men redan vid klass 1 kan det falla träd och orsaka problem för vissa fordon i trafiken.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons