Annons
Nyheter

Uddevalla avråder från besök på äldreboenden

Anhöriga och vänner avråds från att besöka personer på äldreboenden i Uddevalla. Vid ett korttidsboende, på Rosenhäll, har ett tillfälligt besöksförbud införts.
Coronaviruset • Publicerad 4 november 2020
Socialtjänsten i Uddevalla avråder från besök på äldreboenden. Arkivbild.
Socialtjänsten i Uddevalla avråder från besök på äldreboenden. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Anledningen är att skydda de gamla och minska risken smittspridningen, skriver kommunen på sin hemsida.

"Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd för Västra Götaland säger också att man om möjligt ska undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med, vi vädjar alla att följa detta", säger Marion Vaern, chef för avdelningen social omsorg.

Annons

I Göteborg har coronaviruset åter spridits på äldreboendena. Hälften av stadsdelarna är drabbade, skriver Göteborgs-Posten.

I mitten av augusti var samtliga boenden i staden fria från smitta, men nu har 13 personer på äldreboenden smittats. Ännu har kommunen inte gått ut med avrådan om besök.

– Den höga takten på smittspridningen i samhället påverkar våra verksamheter också, för vi är ju en del av samhället, säger Babbs Edberg, blivande chef för den nya äldreförvaltningen, till GP.

I våras fick Göteborgs stad kritik för hur smittan hanterats på äldreboendena, men läget vad gäller skyddsutrustning och kunskap om vårdhygien är betydligt bättre nu, enligt Babbs Edberg.

Däremot har Kommunal larmat om att personal åter går mellan olika avdelningar eller boenden, rapporterar SVT Väst.

– Vi jobbar med den frågan nu, för vi måste säkerställa att det inte sker, säger Babbs Edberg till GP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons