Annons
Nyheter

Smittan långsamt ner i Skåne

Färre smittas av covid – men nedgången går långsamt och en stor andel av de som testas i Skåne är fortfarande positiva.
Vårdpersonalen är hårdast drabbad.
Coronaviruset • Publicerad 2 mars 2022
Eva Melander, smittskyddsläkare, under Region Skånes pressträff i regionhuset i Dockan i Malmö på onsdagen gällande covid-läget i Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare, under Region Skånes pressträff i regionhuset i Dockan i Malmö på onsdagen gällande covid-läget i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

– Som medborgare ska man vara medveten om att covid finns kvar i samhället, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens.

Provtagningen har minskat, och bland de som fortfarande testas ses fall bland vårdsökande, vård- och omsorgspersonal och bland de äldre på särskilda boenden.

Annons

Den dominerande virusvarianten i Skåne är omikron, och med få andra luftvägsinfektioner ute i samhället kan man räkna med att vara smittad och ska se till att stanna hemma om man har symptom, uppger Melander.

– Får man en luftvägsinfektion idag är det sannolikt att det är covid, säger Eva Melander.

Belastningen på den skånska sjukvården sjunker. Men de skåningar som fortfarande inte tagit dos tre av vaccinet uppmanas att göra det.

– Intresset för dos tre är lägre än vad man förväntat sig, säger Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren och understryker.

– Påfyllnadsdosen behöver vi alla, för vaccinet avtar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons