Annons
Nyheter

Smördeg utan smör årets matbluff

Det tvivelaktiga nöjet att ta hem titeln Årets matbluff hamnar i år hos Pop Bakery, vars smördeg inte innehåller smör, men däremot solros- och palmolja.
Livsmedel • Publicerad 20 januari 2021
Smördeg får i Sverige heta smördeg även om den inte innehåller smör. Arkivbild.
Smördeg får i Sverige heta smördeg även om den inte innehåller smör. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Årets vinnare är långt ifrån ensam om att kalla deg utan smör för smördeg. Samma sak gällde 21 av de rekordmånga 184 nomineringar som kom in till antipriset Årets matbluff under 2020.

Och enligt Björn Bernhardson handlar det om en lite annorlunda vinnare.

Annons

– Den skiljer sig från tidigare års vinnare då det är folkets röst till myndigheter mer än till producenten, säger han.

Smördeg får nämligen heta just så, så även om den inte innehåller smör. Det är helt i linje med ett undantag i EU:s märkningsregler som godkänts efter en begäran från svenska myndigheter.

Tycka till

Det är sjätte året som antipriset Årets matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara, som bevakar hur matindustrin tillagar den mat som vi hittar i butikerna.

– Huvudgrejen är att ge svenska folket en möjlighet att sätta ned foten och tala om var skåpet ska stå. De flesta producenter försöker göra rätt inom lagens råmärken, men i den här tävlingen ger vi konsumenterna möjlighet att tycka till och tala om var gränsen går.

Av de 184 nomineringarna har en namnkunnig jury utsett fem finalister. Där hade smördegen sällskap av en honungsrostad nötmix med mycket små mängder honung, en sourcreamdressing utan sourcream, en fabrikstillverkad hantverkscider och en utländsk honung i en förpackning som ser svensk ut.

Nytt recept

På Pop Bakerys Facebooksida skriver företaget att man redan i höstas beslutat att göra om receptet just till smördegen.

"Det är förstås lite snopet att vi blir nominerade precis när vi gör om degen till en smördeg med riktigt smör. Men vi tror att ni verkligen kommer gilla den!", skriver företaget på sin Facebooksida. Inlägget kommenteras av många som inte alls är glada över beskedet, eftersom de brukar välja bort mejeriprodukter på grund av allergier eller andra skäl.

Enligt Björn Bernhardson finns det ett sätt att undvika att bli lurad av produkter i mataffären.

– Varje gång man tar en ny produkt, en produkt man inte har köpt tidigare, ska man ägna lite mer tid åt den och läsa runt om förpackningen. För det är nästan alltid så att bluffen avslöjas någonstans på förpackningen, men inte på framsidan, säger han.

Fakta: Fem finalister

De fem varor som juryn valde ut som finalister bland de 184 nomineringar som kom in under 2020 var:

Smördeg från Pop Bakery (5 644 röster)

Blomsterhonung, ekologisk från Svensk Honungsförädling (4 705 röster)

Anno69 äppelcider, alkoholfri, från Herrljunga cider (2 425 röster)

Sourcream & pepper dressing från Max (1 009 röster)

Nötmix honung & salt från Estrella (827 röster)

Källa: Äkta vara

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons