Annons
Nyheter

Smöret räcker till julbaket – trots brist

Livsmedel • Publicerad 9 december 2017

Trenden med minskad mjölkproduktion har brutits, sedan ersättningen till bönderna höjts. Mejerierna tror sig kunna leverera tillräckligt med smör och grädde i julbakstider, trots att det fortfarande råder brist på de feta mejerivarorna.

Annons

Mjölkproduktionen har minskat under de senaste tio åren. Men sedan Arla ökat priset från bottennoteringen 2,32 kronor per liter i juni 2016 till dagens pris på 3,69 kr – det högsta på tio år – levererar nu Arlabönderna ungefär lika mycket som i fjol, enligt mejeriföretaget.

Det gör att risken för att efterfrågade feta mejeriprodukter som smör och grädde ska ta slut i butikshyllorna inför jul minskar. Drygt 20 procent av företagets totala försäljning av smör och grädde sker under november–december.

– Vi tror att vi kommer att kunna leverera smör och grädde till handeln så konsumenterna kan köpa den mängd de vill ha. Men det är en tajt balans, vi kan ha lite otur och se att några butiker under en tillfällig period inte får fullt ut men i grund och botten så ser vi att vi klarar balansen ganska bra, säger Arlas Sverigechef Patrik Hansson.

– Men vi har fortfarande för lite svenskt smör och grädde och det gör att vi inte kan leverera till alla våra industrikunder, så vi prioriterar grädden till ingångna avtal och till våra egna varumärken.

För att säkra trycket från dagligvaruhandeln har mejeriet till exempel slutat leverera svensk grädde till glassleverantörer.

En liknande brist på grädde och smör finns i hela Eur

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons