Annons

Klart: Nya EU-sanktioner mot Ryssland

EU:s medlemsländer är överens om nästa sanktionspaket mot Ryssland, uppger en diplomatkälla för TT.
Pristak införs för rysk olja – och Putins favoritartist ska stoppas i väst.
EU • Publicerad 5 oktober 2022
Ryske filosofen Aleksandr Dugin uppges vara en av de personer som hamnar på EU:s nästa sanktionslista på grund av Rysslands krig i Ukraina. Arkivfoto.
Ryske filosofen Aleksandr Dugin uppges vara en av de personer som hamnar på EU:s nästa sanktionslista på grund av Rysslands krig i Ukraina. Arkivfoto.Foto: Francesca Ebel/AP/TT

Enligt nyhetssajten Politico Europe var EU-länderna redan i tisdags i princip överens om nästa sanktionspaket mot Ryssland.

Definitivt klart blev det sedan när EU-ländernas ambassadörer samlades i Bryssel på onsdagsmorgonen, enligt uppgifter till såväl TT som nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

Förslaget lades fram i förra veckan av EU-kommissionen som det åttonde sanktionspaketet med anledning av Rysslands krig i Ukraina. Det innehåller bland annat ett pristak på rysk olja, som innebär att det blir förbjudet för EU-fartyg att skeppa oljan om priset ligger över den nivå som oljan säljs för i Asien.

Andra nyheter är fler import- och exportförbud, bland annat riktat mot ryskt stål och försäljning av exempelvis ytterligare flygdelar och elektronik till Ryssland.

Ännu fler personer får dessutom inreseförbud till EU och eventuella tillgångar frysta i EU. Vilka som ingår är ännu inte offentligt men enligt nyhetssajten EU Observer riktas sanktionerna den här gången mot bland andra filosofen Aleksandr Dugin och artisten Nikolaj Rastorgujev – tidigare dumaledamot och sångare i president Vladimir Putins favoritband Ljube.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons