Annons
Nyheter

Snörekord i Kiruna – lokaltrafik ställs in

En tidig snösmocka ställer till problem för lokaltrafik, skolskjutsar, sophämtning och tidningsutdelning i delar av Norrbottens norra inland.
Snödjupsrekord för september har noterats i bland annat Kiruna och Karesuando.
Väder • Publicerad 20 september 2023
Rejält med snö har fallit över Kiruna.
Rejält med snö har fallit över Kiruna.Foto: Kenneth Paulsson/TT

Snösäsongen har rivstartat i norra Sverige. I tisdags utfärdade SMHI en orange varning för snö och vind i kombination med snöfall i delar av norra Norrbottens inland, bland annat kring Gällivare och Kiruna. Varningen har nu tagits bort.

– Snöfallet har mattats av, säger SMHI:s vakthavande meteorolog Lisa Frost, till TT.

Snödjupsrekord

Annons

Det största snödjupet under onsdagsmorgonen rapporterades från Kiruna med 38 centimeter, enligt SMHI. Stadens tidigare snödjupsrekord för september noterades den 20 september 1932 (mätningarna inleddes 1905).

Även från Karesuando rapporteras en rekordnotering med ett snödjup på 15 centimeter, att jämföra med tidigare högstanotering 7 centimeter 1948.

Oplogade gator har ställt till problem i Kiruna. Lokaltrafiken har tillfälligt ställts in, detsamma gäller skolskjutsar i centrala Kiruna och Jukkasjärvi. Det blir heller ingen sophämtning på grund av vädret, skriver Kirunas kommun på sin sajt där invånarna uppmanas att byta till vinterdäck.

Det kraftiga snöfallet i kombination med sommardäck på distributionsbilar har också lett till att större delen av tidningsutdelningen i Malmfälten uteblivit under natten, skriver Norrbottens-Kuriren.

Trafikkaos

Agneta Jörgensdotter, som bor i Puolitikasvaara mellan Gällivare och Kiruna, berättar för P4 Norrbotten om det kaotiska läget i trafiken.

– Det har varit mycket lastbilar som står efter vägen, säger hon till radion.

– Det har stått bilar lite här och där som sitter fast, eller som stannat för att sätta kedjor på sina stora fordon.

I södra Sverige är dock snön långt borta. I Skåne väntas det bli upp till 25 grader varmt senare i veckan.

Fakta: Svenska rekordet

Det svenska septemberrekordet för snödjup är 62 centimeter i Sösjö i Jämtland den 28 september 1954.

De sista dagarna i september 1954 är än i dag oöverträffade när det gäller snödjup i september med drygt en halvmeter vid flera stationer i Dalarna, Hälsingland, Härjedalen och Jämtland.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons