Annons
Nyheter

Snötäckta isar kan vara lömska

Olyckan med skridskoåkarna som gick genom isen på Mälaren i lördags har lett till förnyade säkerhetsdiskussioner inom Friluftsfrämjandet i länet.
- Snötäckta isar är svårare att bedöma eftersom man inte ser skiftningarna i isen och inte kan bedöma tjockleken, säger skridskoledare Mats Forsman.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2006
Stig och Annette Green är ute på den plogade isbanan i Öjabyviken. Foto: URBAN NILSSON
Stig och Annette Green är ute på den plogade isbanan i Öjabyviken. Foto: URBAN NILSSONFoto: 

Mats Forsman har åkt långfärdsskridskor i 25 år och är van vid isar. Läget för isarna i Växjötrakten just nu är att de är just svårbedömda på grund av snön. Snön isolerar och gör att isarna inte växer till, tvärtom så tunnas de ut underifrån eftersom det strömmar vatten under isen. Samma sak var det med isen utanför Stallarholmen i Mälaren där 13 skridskoåkare gick genom isen och två omkom i lördags.

Lurigt på Helgasjön

Annons

- Det är väldigt lurigt på till exempel Helgasjön där det strömmar vatten. Men i Öjabyviken finns en plogad bana och där är isen säkert 15 centimeter tjock, säger Mats Forsman.

Däremot är han skeptisk till hur människor promenerar på isen med till exempel barnvagnar utan att ha isdubbar med sig - det är otänkbart för honom. Efter helgens dödsolycka på Mälaren har säkerheten diskuterats inom Friluftsfrämjandet i Växjö.

Alltid utbildade ledare

- Vi har alltid utbildade ledare med på våra turer, en ledare åker först och en sist. Ledarna är utbildade och har plurrat själva, det ingår i utbildningen. Vi åker alltid med ordentliga avstånd, det är viktigt att man åker på rad, speciellt när det är tunn is så att inte alla samlas i en klump. Ibland ser man åkare som kommer i en kometsvärm, i oordning, och då är risken större att man plurrar, säger Mats Forsman.

Inom Friluftsfrämjandet i sydost finns det ett hundratal så kallade spanare som rapporterar om isläget på sjöar i området. Rapporterna lämnas in antingen via Internet eller på en telefonsvarare så att medlemmarna vet var de bästa isarna finns. I Långfärdsskrinnarna i sydost finns det 650 medlemmar och ett 50-tal ledare. Den gångna helgen åkte ett tiotal personer från Växjö till Ivösjön i Bromölla.

Frihetskänsla

Att åka långfärdsskridskor ger stor frihetskänsla.

- Det är en naturupplevelse, det är fart och rytm i åkningen. Man upplever olika scener - det är nästan något filosofiskt över det, säger Mats Forsman.

Nu hoppas han att snön smälter bort från sjöarna i Växjö:

- Jag skulle välkomna ett rejät spöregn och att det fryser på till helgen!

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons