Socialdemokrater på frammarsch i Tyskland
Problemen hopar sig för de tyska kristdemokraternas (CDU) partiledare Armin Laschet, som hoppas få efterträda Angela Merkel som förbundskansler efter valet i september.
En bild där Laschet tjoar och tjimmar i bakgrunden under en presskonferens med president Frank-Walter Steinmeier i det hårt översvämningsdrabbade Erftstadt har väckt harm bland många tyskar, och kanslerkandidatens ursäkt tycks inte ha hjälpt.
Lök på laxen
I förra veckan kunde public service-kanalen ARD konstatera att bara 24 procent är nöjda med Laschets arbete, ett tapp på hela 13 procentenheter från föregående mätning. CDU-ledaren hamnar därmed långt bakom Socialdemokraternas Olaf Scholz, med 48 procents stöd, och ännu längre bakom det bayerska systerpartiet CSU:s Markus Söder, som också gjorde anspråk på den gemensamma kanslerkandidaturen, men tvingades kasta in handduken efter internt tryck.
Som lök på laxen kom så onsdagens opinionsundersökning från Forsa för tv-kanalen RTL. Mätningen är ren skräckläsning för CDU/CSU, som bara får 23 procents stöd – långt sämre än vinterns toppnotering på 37 procent och även sämre än valresultatet 2017 (32,9 procent), som i sin tur var det sämsta sedan 1949.
Ökar kraftigt gör i stället Socialdemokraterna (SPD), som länge fört en tynande tillvaro som junior koalitionspartner till CDU/CSU under Merkel. Partiet ökar till 19 procent, det bästa resultatet sedan april 2018, och är därmed hack i häl på både CDU/CSU och De gröna, som ligger still på 20 procent.
Näringslivsvänliga FDP tappar en procentenhet och får 12 procents stöd. Vänsterpartiet Die Linke ökar en procentenhet och hamnar på 7 procent, medan högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) ligger still på 10 procent.
Bilden bekräftas i stort av en andra mätning, av Kantar för nyhetsmagasinet Focus. CDU/CSU rasar där ännu djupare, till katastrofnoteringen 22 procent, nära 11 procentenheter sämre än valresultatet 2017. SPD får 19 procent.
Nya koalitioner möjliga
Håller opinionsläget i sig skulle det innebära att den nuvarande regeringskoalitionen med CDU, CSU och SPD tappar sin majoritet. Inte heller CDU, CSU och De gröna skulle kunna bilda regering. I stället öppnas dörren för en rad andra koalitionsalternativ, däribland en så kallad Jamaicakoalition (CDU, CSU, FDP och De gröna) eller en trafikljuskoalition (SPD, FDP och De gröna).
Även en röd-röd-grön vänsterkoalition (SPD, Die Linke, De gröna) kan bli aktuell, något som vore politiskt kontroversiellt då Die Linke har rötter i det östtyska kommunistpartiet.
För Forsamätningen har 2 509 väljare tillfrågats mellan 3 och 9 augusti, för Kantarmätningen 1 446 väljare mellan 4 och 10 augusti.
Fakta: Opinionsläget inför tyska valet
CDU/CSU: 23 procent (-3)
SPD: 19 procent (+3)
De gröna: 20 procent (+-0)
FDP: 12 procent (-1)
Die Linke: 7 procent (+1)
AFD: 10 procent (+-0)
Källa: Forsa/RTL