Nyheter

Socialdemokraterna avgör burkaförbud i Danmark

Det förslag till burkaförbud som Danmarks borgerliga regering lagt fram står och faller med Socialdemokraterna. Det står klart sedan flera ledamöter i regeringspartier meddelat att de tänker rösta nej.
Danmark • Publicerad 7 februari 2018

Trepartiregeringen lade på tisdagen fram ett förslag till förbud mot plagg som täcker ansiktet i det offentliga rummet. Men sju av 13 folketingsledamöter från regeringspartiet Liberal Alliance tänker rösta nej och de har fått grönt ljus av partiledningen att rösta emot förslaget.

Även en ledamot av Venstre, Eva Kjer Hansen, har gjort klart att hon tänker rösta nej, även om Venstres gruppordförande Søren Gade gjort klart att Venstres ledamöter inte har fått klartecken att gå emot partilinjen.

Detta innebär att regeringen för ögonblicket inte har majoritet för att driva igenom förslaget i folketinget. Socialdemokraterna är det enda partiet på vänsterkanten som kan tänka sig att rösta ja. Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Trine Bramsen säger att partiet i princip är för ett förbud att bära burka och niqab, men har invändningar mot utformningen av förslaget. Hon förväntar sig nu att regeringen bjuder in till förhandlingar, säger hon till tidningen Politiken.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.