Annons
Nyheter

Söker tips om kalkrörsmask – kan vara invasiv

Den australiska kalkrörsmasken kan bygga meterlånga rev av ihåliga rör. Nu har den hittats i två skånska småbåtshamnar och arten bedöms som "potentiellt invasiv".
Natur • Publicerad 13 april 2021
Den potentiellt invasiva australiska kalkrörsmasken har hittats i Lomma och Limhamn i Skåne.
Den potentiellt invasiva australiska kalkrörsmasken har hittats i Lomma och Limhamn i Skåne.Foto: Per Olsson / TT

Masken, som bedöms ha möjlighet att etablera sig i Sverige, kan ställa till problem på grund av sitt rörbyggande.

– Jag pratade med en kollega i Bremerhaven i Tyskland och där har de haft problem med att den har försvårat manövreringen av fartyg, säger marinbiolog Emma Persson vid länsstyrelsen i Skåne.

Bildar rev

Annons

Rören är ett par millimeter breda och upp till en decimeter långa. Om många kalkrörsmaskar finns på samma plats kan ansamlingar av maskens rör bilda meterlånga nätverk, som till exempel kan sätta igen vattenintag eller påverka dammluckors funktion.

Hittills har två fynd gjorts i Skåne, dels i Lomma hamn och dels i Lagunens småbåtshamn i Limhamn. Men hur långt etableringen gått i svenska vatten är oklart.

– Den har ju inte varit särskilt känd, så vi vet inte om den redan har etablerat sig, säger Emma Persson.

Ber om hjälp

Nu hoppas länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten på hjälp från allmänheten med att hålla utkik efter påväxt av sådana här röransamlingar, till exempel på båtar, bryggor, stolpar och stenar i vattnet.

Tips om misstänkta fynd kan lämnas via Havs- och vattenmyndighetens inrapporteringsverktyg Rappen, till artportalen, som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet, eller genom mejl till den skånska länsstyrelsens kontaktpersoner för främmande arter eller havsmiljö.

Fakta: Kan bilda rev

Australisk kalkrörsmask är en rörlevande havsbortsmask som blir cirka två centimeter lång.

Rören kan sitta fast på hårt underlag eller bilda rev i stora ansamlingar. Reven kan bli upp till sju meter i diameter, men är oftast betydligt mindre i tempererade vatten.

Den kan leva i havsvatten med olika salthalter och trivs bra i brackvatten. Masken är spridd över stora delar av världen.

Spridning kan ske via båtar med påväxt. Maksens larver kan också spridas via fartygens barlastvatten eller strömmar.

Artens latinska namn är Ficopomatus enigmaticus.

Källa: SLU Artdatabanken

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons