Annons
Nyheter

Sol i söder – snöoväder och lavinrisk i norr

Ett snöoväder drar in över fjälltrakterna på söndagen – och risken för laviner är betydande på sina håll.
För Vasaloppsåkarna blir det däremot sol och vind i ryggen.
Nästa vecka blir det soligt i stora delar av landet, men kalla nätter håller tillbaka vårens framryckning.
Väder • Publicerad 5 mars 2022
Sportlovsentusiaster bör ta det försiktigt i fjälltrakterna. Arkivbild.
Sportlovsentusiaster bör ta det försiktigt i fjälltrakterna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I norr drar snöbyar in i fjällkedjan.

– Under söndagsdygnet blir det hård vind på kalfjället, därför har vi en gul varning utfärdad i stora delar av Jämtlands- och Lapplandsfjällen, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Annons

Sportlovsentusiaster måste tänka på att ovädret gör det svårt att orientera sig på fjället. Det finns också risk för förfrysning.

– Är man ovan ska man inte ge sig ut på fjället helt enkelt.

Lavinfaran betydande

Snöfall och vindar har redan på lördagen börjat skapa nya drevsnöflak på sina håll. I västra Vindelfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen har varningar utfärdats som ligger på en trea (betydande lavinfara) på den femgradiga skalan.

I södra halvan av landet dominerar ett högtryck med soligt vädret på många håll. Solen ser ut att hålla sig kvar de kommande tio dagarna.

– Det blir soligt på dagarna, men också kallt på nätterna, säger Ida Dahlström.

För skidåkarna i söndagens Vasalopp väntar en kall morgon med sex till tolv minusgrader vid starten i Sälen.

Sedan blir det solig under dagen, med tre–fyra plusgrader i Mora under tidig eftermiddag. Åkarna får medvind till Mora också, med friska vindbyar i ryggen.

Våren möter motstånd

Våren har redan anlänt till södra Götaland samt Öland och Gotland, men möter fortsatt motstånd norröver under nätterna.

– Man kanske tycker att den borde avancerat längre norrut när det har varit så soligt på dagarna. Men de kalla nätterna har hindrat den meteorologiska våren från att avancera längre norrut, säger Dahlström.

Våren har anlänt om det råder vårtemperatur sju dygn i följd. Vårtemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen överstiger noll grader.

Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons