Nyheter

Sommaren slut – men bara tillfälligt

Nytt säsongshögsta med 32,7 grader i helgen.
Men nu är det – i alla fall tillfälligt – slut på värmeböljan.
– Det kommer betydligt svalare luft ner över landet nu, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Väder • Publicerad 4 juni 2018
Värmeböljan fortsätter – om några dagar. Det kan bli lite svalt i början av veckan, enligt SMHI. Arkivbild.
Värmeböljan fortsätter – om några dagar. Det kan bli lite svalt i början av veckan, enligt SMHI. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Natten till i söndags uppmättes årets första tropiska natt. Sedan blev söndagen årets varmaste dag hittills på flera håll. I både Gladhammar och Oskarshamn stannade termometern på 32,7 grader.

– Det är det högsta vi har uppmätt hittills i år och för till exempel Gladhammar är det också den högsta junitemperaturen sedan 1970, säger Alexandra Ohlsson.

– Det är ju inga temperaturer man normalt ska ha vid den här tiden, utan det kanske snarare är juli eller början av augusti som vi förknippar de här temperaturerna med.

Men värmen till trots kan det vara läge att plocka med sig en lite varmare tröja hemifrån de närmaste dagarna. För nu kommer en liten paus i värmeböljan enligt SMHI:s prognoser.

– Ja, det är betydligt mycket svalare luft som förs ner över landet i början av den här veckan, säger Alexandra Ohlsson.

– Under måndagen har vi fortfarande en del av den varmare luften i de sydligaste delarna av Götaland, men på flera håll börjar det ju bli markant svalare. Framförallt om man jämför med söndagen.

Den svalare luften gör att temperaturen på sina håll i Svealand lär stanna på knappt 20 grader eller till och med något under det. Och ännu längre norrut blir det ännu tydligare. SMHI räknar med temperaturer på mellan 10 och 15 grader – på sina håll i Lappland kanske inte ens så mycket.

– Där kan man till och med tala om att det är en väldigt kylig start på veckan, säger Alexandra Ohlsson.

Men bara lugn. Värmen är inte borta länge, i alla fall lite längre söderut, konstaterar hon.

– Längre in i veckan är det återigen varmare luft som rör sig in över landet. Det är mest Götaland och Svealand som får ta del av den, och då kan det röra sig om 25 grader eller dryga 25 grader igen.

– Så det är bara tillfälligt man kanske får ta på sig något lite varmare.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.