Annons

Spannmålsfartyg ska ha lämnat ukrainsk hamn

Ukraina • Publicerad 19 september 2023
Ett annat spannmålsfartyg som lämnade en ukrainsk hamn vid Svarta havet somras. Arkivbild.
Ett annat spannmålsfartyg som lämnade en ukrainsk hamn vid Svarta havet somras. Arkivbild.Foto: Nina Lyashonok/AP/TT

Ett ukrainskt fartyg med spannmål har lämnat en hamn i Svarta havet, enligt Ukrainas infrastrukturminister. Detta trots ryska hot om att även civila fartyg kommer att ses som potentiella militära mål.

"Fartyget 'Resilient Africa' med 3 000 ton vete har lämnat hamnen i Tjornomorsk och är på väg mot Bosporen", skriver Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov i sociala medier.

Annons

Enligt Kubrakov har fartyget tillsammans med ett annat fartyg anlänt till den ukrainska hamnen via den marina korridor som Ukraina nyligen har upprättat i Svarta havet för att kringgå Rysslands blockad. Det andra fartyget ska enligt Kubrakov snart avgå till Egypten.

I juli drog sig Ryssland ur ett avtal som Turkiet förhandlat fram tillsammans med FN för export av spannmål från Ukraina. Sedan dess har Ryssland kontinuerligt utfört attacker specifikt riktade mot ukrainska spannmålslager.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons