Annons
Nyheter

Spänt inför toppmöte om Niger

Juntan i Niger fortsätter trotsa alla uppmaningar att återinsätta den folkvalde presidenten Mohamed Bazoum – och utropar en ny regering.
Under torsdagen träffas grannländernas ledare för att diskutera sitt svar på kuppen.
Niger • Publicerad 10 augusti 2023
Nigerias president Bola Tinubu, klädd i blått, tillsammans med andra västafrikanska ledare under ett möte med samarbetsorganisationen Ecowas i Abuja den 30 juli.
Nigerias president Bola Tinubu, klädd i blått, tillsammans med andra västafrikanska ledare under ett möte med samarbetsorganisationen Ecowas i Abuja den 30 juli.Foto: Chinedu Asadu/AP/TT

Militärledarna i Niger meddelar att de bildat vad de beskriver som en ny regering i landet. I ett dekret uppläst i tv utropas Ali Mahaman Lamine Zeine till ny premiärminister.

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas hotade tidigare med militärt ingripande efter kuppen den 26 juli. Men tidsfristen man hade satt för kuppmakarna att kliva åt sidan löpte ut natten till i måndags utan några konsekvenser.

Annons

Nu tycks Ecowas prioritera det diplomatiska spåret.

Riskerna med att gå in militärt i det bräckliga Niger, ett av världens fattigaste länder, har väckt debatt bland medlemsländerna och lär diskuteras ingående när de träffas i Nigerias huvudstad Abuja under torsdagen.

Att få till förhandlingar med kuppmakarna har dock hittills visat sig svårt. I tisdags fick planerna på att skicka en gemensam delegation från Ecowas, FN och Afrikanska unionen kalla handen från juntan.

Dagen därpå, i onsdags, uppgav dock en inflytelserik tidigare provinsledare i Nigeria, Sanusi Lamido Sanusi, att han talat med kuppledaren i Niger, Abdourahamane Tiani.

– Vi hoppas att vår ankomst ska bana väg för riktiga diskussioner mellan ledare i Niger och Nigeria, sade Sanusi, som står nära Nigerias president Bola Tinubu, i en tv-intervju.

FN uttrycker samtidigt oro för tillståndet för den 63-årige nigeriske presidenten Mohamed Bazoum, som hållits frihetsberövad sedan kuppen.

Generalsekreterare António Guterres fördömer i ett uttalande de "bedrövliga levnadsförhållanden som president Bazoum och hans familj rapporteras hållas under".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons