GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Spektakulär uppvisning av superblodmåne

Boende på den indonesiska ön Bali håller ett öga på månen.
Boende på den indonesiska ön Bali håller ett öga på månen.
Foto: Firdia Lisnawati/AP/TT
Månen på väg upp i Sydney i Australien.
Månen på väg upp i Sydney i Australien.
Foto: Mark Baker/AP/TT

Ett extra spektakulärt himlaskådespel väcker uppmärksamhet i Stilla havsområdet mellan Australien och centrala USA. Där himlen är tillräckligt klar kan människor bevittna hur den vanligtvis bleka ostliknande månen förvandlas till en vilt röd gigant.

Den så kallade superblodmånen är en kombination av två fenomen. Dels en supermåne (när månen är som närmast jorden och tycks större än vanligt) och dels en total månförmörkelse (när månen är skuggad av jorden och träffas av ljus som filtrerats genom jordens atmosfär).

Bäst utsikt väntades i bland annat Australien och Nya Zeeland medan Europa och Mellanöstern helt snuvades på skådespelet. I Australien kunde särskilt intresserade personer boka in sig på en specialinsatt flight som på onsdagskvällen, lokal tid, flög österut från Sydney och därmed bjöd på en svårslagen vy över himlavalvet.

Läs mer