Annons
Nyheter

Spektakulär uppvisning av superblodmåne

Stilla havet • Publicerad 26 maj 2021
Boende på den indonesiska ön Bali håller ett öga på månen.
Boende på den indonesiska ön Bali håller ett öga på månen.Foto: Firdia Lisnawati/AP/TT
Månen på väg upp i Sydney i Australien.
Månen på väg upp i Sydney i Australien.Foto: Mark Baker/AP/TT

Ett extra spektakulärt himlaskådespel väcker uppmärksamhet i Stilla havsområdet mellan Australien och centrala USA. Där himlen är tillräckligt klar kan människor bevittna hur den vanligtvis bleka ostliknande månen förvandlas till en vilt röd gigant.

Den så kallade superblodmånen är en kombination av två fenomen. Dels en supermåne (när månen är som närmast jorden och tycks större än vanligt) och dels en total månförmörkelse (när månen är skuggad av jorden och träffas av ljus som filtrerats genom jordens atmosfär).

Bäst utsikt väntades i bland annat Australien och Nya Zeeland medan Europa och Mellanöstern helt snuvades på skådespelet. I Australien kunde särskilt intresserade personer boka in sig på en specialinsatt flight som på onsdagskvällen, lokal tid, flög österut från Sydney och därmed bjöd på en svårslagen vy över himlavalvet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons