Annons

Speldesignern från Kiev väntar på ryssarna

Volodymyr Rybka, speldesigner och tvåbarnspappa i Kiev, visste precis vad han skulle göra när han vaknade till ljudet av explosioner på krigets första dag. Familjen är evakuerad, själv har han blivit soldat. Nu väntar han på ryssarna.
Ukrainakriget • Publicerad 9 mars 2022
Volodymyr Rybka ingår i den regionala försvarsstyrkan i Kievområdet.
Volodymyr Rybka ingår i den regionala försvarsstyrkan i Kievområdet.Foto: Privat
Volodymyr Rybka.
Volodymyr Rybka.Foto: Privat

– Mina barn behöver mig, min arbetsplats behöver mig – det är många människor som behöver mig. Det svåraste är att veta att jag riskerar att mista mitt liv i den här situationen, säger han i en videointervju med TT under onsdagen.

Han ingår i den regionala försvarsstyrkan som förbereder sig dag och natt i ett av Kievs ytterområden.

Annons

Vid sin sida har han flera vänner sedan tidigare som också har anslutit – ja, till och med hans gamla tandläkare är nu en medsoldat. Dagarna består av övningar och förberedelser. Själv har han än så länge inte deltagit i några strider.

– Det har varit många sammanstötningar och försök från ryssarnas sida att ta sig in i Kiev från flera håll den senaste veckan. Men alla har kunnat slås tillbaka, så det enda de har mot Kiev är kryssningsmissiler och Iskanderrobotar. De beskjuter staden och det är skrämmande att känna den här ständiga pressen.

"Kiev lever"

Bomblarmet tjuter tre–fyra gånger varje dygn och då måste alla ta skydd tills luftangreppet är över. Däremellan försöker de civila Kievborna upprätthålla ett så normalt liv som det går, beskriver han.

– Kiev lever fortfarande. Infrastrukturen fungerar, det finns vatten, elektricitet och värme. Det finns fortfarande mat i affärerna, säger Volodymyr Rybka.

På nätterna är det förbjudet att åka genom staden och de som vill lämna eller köra in i Kiev dagtid måste passera vägspärrar, där alla bilar kontrolleras.

– Allt fungerar mer eller mindre. Det är inte som förut förstås, för många har ju lämnat. Men det mesta fungerar mer eller mindre normalt.

Släktingar är fast

För dem som har bil är det fortfarande möjligt att ta sig ut från stora delar av Kievområdet, berättar han, men några släktingar till honom som bor väster om Kiev där strider pågår är fast. Tåg går fortfarande ut från Kiev, men det är mycket svårt att komma med.

Många äldre Kievbor har valt att stanna kvar och de får hjälp av lokala myndigheter och volontärer som kommer med mat och mediciner. Men läget förvärras gradvis.

– Allt försämras dag för dag – logistiken, livskvaliteten, resurserna, tillgången till mat och mediciner, säger Volodymyr Rybka.

Före krigsutbrottet för två veckor sedan var han som han själv uttrycker det "en ganska framgångsrik speldesigner".

Annons

– Jag har gjort massor av spel. Många har sålt bra, andra mindre bra. Så innan kriget bröt ut arbetade jag med mitt nästa spel.

Barnen i Sverige

Den sista tiden före krigsutbrottet vaknade han tidigt varje morgon och bara väntade på ljudet av krig. Och tidigt på morgonen den 24 februari var det dags. Hans exfru åkte samma dag med de båda sönerna till Volodymyr Rybkas gode vän i Sverige som planerat. Han pratar med sönerna i stort sett varje dag.

– Jag är så tacksam över att veta att mina barn är säkra där.

Tankarna på det som händer många andra ukrainska barn just nu är så plågsamma att han bara försöker hålla dem ifrån sig. Det som genomsyrar dag och natt är att vara med och rädda Ukraina.

– Det handlar inte bara om Ukraina, utan det är en fråga om demokrati mot autokrati. Jag förstår de regeringar i väst som är rädda för att ge sig in i direkta militära aktioner, säger han och syftar på bland annat Rysslands tillgång till kärnvapen.

– Men om de inte stoppas här kommer de att slita land efter land i stycken, säger Volodymyr Rybka.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons