Annons
Nyheter

Splittringen i L blottar en grundkonflikt

Krisen inom Liberalerna handlar inte om migrationspolitik. Det handlar om partiets överlevnad och framtida roll i svensk politik.
Politik • Publicerad 20 januari 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni står inför en klippkant. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni står inför en klippkant. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var visserligen regeringens tillägg till Migrationskommitténs förslag om en ny migrationspolitik som utlöste den senaste krisen i Liberalerna. Socialdemokraterna har tvingats gå med på Miljöpartiets krav på mjukare regler för humanitära skäl för uppehållstillstånd för att över huvud taget kunna skicka ut kommitténs betänkande på remiss.

Enkelt sammanfattat handlar det om att man går från "synnerligen ömmande skäl" till "särskilt ömmande skäl" för humanitär grund för uppehållstillstånd. Liberalerna är inte emot humanitära skäl, men partiledningen anser att formuleringen öppnar för större invandring.

Fel fråga

Annons

Det i sin tur är budgetpåverkande, varför samarbetspartierna borde vara med på noterna, framhåller partiledaren Nyamko Sabuni och hotar att bryta samarbetet.

Det är inte uppmjukningen av reglerna som Liberalerna är oense om. Däremot är riksdagsgruppen splittrad i synen på vilken roll detta ska spela för det fortsatta januarisamarbetet.

Det är fel fråga att bryta samarbetet på, framhåller kritikerna.

Om detta höll riksdagsgruppen ett flera timmar långt möte i tisdags. Någon enighet i frågan nåddes inte. I stället resulterade det i att partistyrelsen sammankallas till ett extra möte på fredag, där även riksdagsgruppen ska vara med.

Den diskussionen kommer inte bara handla om migrationsfrågan kontra januariavtalet utan partiets hållning framöver till avtalet över huvud taget.

Snyggt sätt

– Oavsett om vi har tio eller tre procent så måste vi titta framåt. Det är val 2022. Hur gör vi för att stänga ned det här på ett snyggt sätt? Det handlar om vägvalet framåt. Hur ska vi hantera januariavtalet när vi närmar oss valet? säger gruppledaren Johan Pehrson.

Mötet på fredag kommer inte att avslutas med några besked i den frågan. Snarare är det början på en nödvändig process för partiet.

– Att Sabuni varit motståndare till Januariöverenskommelsen från början är uppenbart. Samtidigt har hon också sagt att hon vill hålla överenskommelsen så länge övriga parter gör det. Ett sätt att ta sig ur kan då vara att så att söka en orsak till varje pris, säger Jonas Hinnfors.

Men oavsett vilken fråga det blir, kommer uttåget att återuppväcka grundfrågan, som splittrade partiet när man släppte fram Stefan Löfven: är man beredd att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister om det sker med stöd och inflytande av SD?

En klippkant

Då stod två tredjedelar av Liberalernas partiråd bakom ett nej på den frågan. Sen valde man en partiledare som stod på andra sidan, och i den spagatställningen befinner sig partiet i dag.

Annons

– Problemet för Sabuni är att partiet internt är så splittrat just på den övergripande samarbetsfrågan och hon har hittills inte förmått finna en gemensam väg för de olika grupperna som fokuserar på annat än just samarbetet i sig, säger Hinnfors.

– Eftersom partiledningen, som vill se ett uppbrott från regeringssamarbetet, inte ger sig, står partiet, och partiledaren själv, inför en klippkant, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons