Annons
Nyheter

Sportlovsbilister varnas för fläckvis ishalka

Sportlovstrafiken flyter ännu så länge på utan större bekymmer, men Trafikverket varnar för att den växlande väderleken kan ställa till det.
Håll koll på väglaget och var lätt på gaspedalen, lyder råden.
Trafik • Publicerad 6 mars 2021
Resenärer på väg till eller ifrån fjällen riskerar att råka ut för ishalka. Arkivbild.
Resenärer på väg till eller ifrån fjällen riskerar att råka ut för ishalka. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sportlovsveckan för bland andra Mälardalen, Dalarna och Värmland lider mot sitt slut. Lördagen och framför allt söndagen är stora resdagar, men enligt Trafikverket går det ännu så länge lugnt till.

– Totalt sett är det mindre trafik än normalt ute, men vid sportlov är det ett fåtal vägar man använder för att komma upp till Dalarna, Härjedalen och Jämtland och där blir det naturligtvis mer trafik. Dock inte speciellt olycksdrabbad sådan, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Annons

Den bantade upplagan av Vasaloppet gör också att trycket på vägen upp till Dalafjällen är något mindre i år. Den 50-procentiga beläggningen på tågvagnarna tycks inte ha påverkat trafiken på vägarna nämnvärt.

– Det har egentligen inte varit så stor skillnad mot en vanlig helg under vintersäsongen, många har nog hörsammat rekommendationerna att undvika onödiga resor, säger Bengt Olsson.

Enligt Trafikverket är det barmark från Dalarna och söderut, men utmaningen just nu är den växlande väderleken. Framför allt när temperaturen ligger kring nollan.

– Åker man till eller ifrån fjällen är det troligt att man stöter på partier med fläckvis ishalka som kan vara väldigt förrädisk. Håll koll på väglaget, håll avstånd och var snäll mot gaspedalen, säger Bengt Olsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons