Annons
Nyheter

Stäm inte journalisten! Ny plan i EU

Ett kraftfullt verktyg, tycker justitieministern sedan EU-länderna enats om hur stämningar av journalister ska motarbetas.
Urvattnat, anser kritikerna.
EU • Publicerad 9 juni 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg in till fredagens EU-möte i Luxemburg.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg in till fredagens EU-möte i Luxemburg.Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU-ländernas justitieministrar gav tummen upp till sin syn på den så kallade "anti-slapp"-lagstiftningen vid sitt ministermöte i Luxemburg på fredagen.

Slapp har blivit samlingsbeteckning för medvetna försök att tysta eller skrämma obekväma publiceringar genom att gå till domstol.

Annons

EU-kommissionen vill nu göra det lättare för domstolar att säga nej till den typen av mål.

– I grund och botten så innebär det att man med olika rättsliga medel skyddar journalister och andra från rättsprocesser som initieras bara i syfte att tysta någon. En rättsprocess innebär ju en väldig påfrestning för den som blir utsatt, alltifrån kostnadsrisker till andra processrisker, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

EU-länderna har dock kritiserats under vintern och våren för att ha urvattnat förslaget. Även ansvarige EU-kommissionären Didier Reynders beklagar de "försvagningar" som gjorts.

Gunnar Strömmer konstaterar dock att frågan inte är "okomplicerad".

– Rätt till domstolsprövning är en mänsklig rättighet. Man vill ju hitta en ordning som inte gör att man slentrianmässigt avvisar rättsprocesser som kan ha fog för sig. Men det där tycker jag att vi har sorterat ut på ett bra sätt, säger Strömmer i Luxemburg.

Fredagens uppgörelse ska nu jämkas samman i kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, som ännu inte bestämt sig för sin linje i frågan.

Fakta: Slapp

Ordet slapp är en förkortning av engelskans Strategic Lawsuits Against Public Participation (på svenska strategiska stämningar för att förhindra allmänt deltagande) och används för att beskriva när någon försöker tysta kritiker genom att dra dem inför dyra domstolsprocesser.

EU-kommissionen lade i april 2022 fram förslag för att göra det lättare för domstolar att avvisa ogrundade processer och även kunna bötfälla den dom står bakom. Dessutom vill man att EU-länderna ska vägra att erkänna domar i förtalsprocesser som utdömts i länder utanför EU, om de kan anses som uppenbart ogrundade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons