Annons
Nyheter

Starka siffror från europeiska flygbolag

Det våras för flygbolagen i Europa efter pandemin. Brittiska IAG, som bland annat driver flygbolagen British Airways och Iberia, höjer prognosen för helåret efter en oväntat stark vinst för årets första kvartal.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2023
Europeiska flygbolag har fått luft under vingarna efter pandemin. Arkivbild
Europeiska flygbolag har fått luft under vingarna efter pandemin. ArkivbildFoto: Alastair Grant AP/TT

IAG-aktien lyfter kraftigt på Londonbörsen och har sedan årsskiftet gått upp med drygt 20 procent.

Samtidigt redovisar både Norwegian och Finnair månadssiffror för apriltrafiken. För Norwegian blev det ett passagerarlyft på 19 procent till 1,67 miljoner under månaden. Finnair har också fått luft under vingarna, med en ökning med 28 procent till 868 400 passagerare.

Annons

Norwegians aktie lyfter 4,3 procent, vilket ger ett kurslyft sedan årsskiftet på 45 procent. För Finnair stiger aktien 1,8 procent, vilket ger ett lyft sedan årsskiftet på 37 procent.

Flygbolaget Air France-KLM går mot strömmen. Aktien faller med nästan 5 procent efter en kvartalsrapport där flygbolaget redovisar en nettoförlust på 344 miljoner euro för årets första kvartal, samtidigt som intäkterna lyfte 42 procent till 6,3 miljarder euro.

Marknaden reagerar på att Air France-KLM i rapporten avstår från att ge någon vinstprognos för helåret och samtidigt sänker sin prognos för flygkapaciteten till 95 procent från tidigare 100 procent för året.

Aktien i det krisdrabbade flygbolaget SAS – mitt i en stor skuldrekonstruktion under konkursskydd i USA – sjunker också, ned 0,4 procent. Flygbolaget – med danska och svenska staten som största ägare – har sedan årsskiftet fått en tredjedel av börsvärdet utraderat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons